Előző
Következő
új cikk

Külföld

Több száz kilométeren át Erdogan ellen

Népszava|2017. jún 16. 05:33
[A+ A-]

„Diktatúrával állunk szemben. Nem akarunk olyan országban élni, ahol nincs igazság. Elég volt!” – ezekkel a szavakkal indította el csütörtökön Kemal Kilicdaroglu, az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője azt az Ankarából Isztambulig tartó menetet, amelyen a CHP egyik isztambuli képviselőjének bebörtönzése ellen tiltakoznak. Enes Berberoglurát szerdán államtitkok kiszivárogtatásáért ítélték 25 év börtönbüntetésre. A szenzitív információ, amelyet a képviselő az ellenzéki Cumhuriyetnek kiszivárogtatott, arra derített fényt, hogy a török hírszerzés adománynak álcázott fegyvereket szállított 2014-ben Szíriába.

A The Guardian helyszíni tudósítása szerint csütörtök estig több száz tüntető csatlakozott a demonstrációhoz, sokuk „adalet” (igazságot) feliratú transzparenst tartott a kezében. A 450 km-es út vége a Maltepe börtön lesz, ahol Berberoglura raboskodik.

Vélhetően az is sokakat sarkallt tiltakozásra, hogy csütörtökön Törökország börtönbüntetésre ítélte – megsértve ezzel diplomáciai védettségét – „terrorizmus támogatásáért” Aydin Sefa Akayt, az egyik ENSZ-bíróság tagját. A nemzetközi bírót még a tavaly júliusi sikertelen puccskísérlet után vettek őrizetbe.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!