Előző
Következő
új cikk

Belföld

Plakáttörvény - Kiderült, mikorra hívhatja össze a rendkívüli ülést Kövér

nepszava.hu|2017. jún 16. 09:41, frissítve: 2017. jún 16. 13:20
[A+ A-]

A Jobbik „Mi veletek leváltjuk őket!” című plakátkampánya, amit a Fidesz szívesen ellehetetlenítene FOTÓ: Molnár Ádám

Ellenzéki forrásokból úgy hírlik: jövő hét pénteket javasolja a Fidesz-frakció Kövér László házelnöknek a rendkívüli parlamenti ülés összehívására. Annak ellenére, hogy az ellenzék leszavazta a kormány plakáttörvényét, Áder János köztársasági elnök pedig „megfontolásra” visszaküldte azt az Országgyűlésnek, úgy tűnik, a kormánypárt mindenáron áterőltetné a "lex csicskaként" is emlegetett törvényt - Simicska Lajosra utalva, aki szerintük a Jobbik plakátkampányát biztosítja.

Kósa Lajos frakcióvezető a köztévében közölte, hogy kezdeményezik Kövér László házelnöknél a rendkívüli ülés összehívását. A rendkívüli ülés célja, hogy ezt a törvényt "valamilyen módon lezárjuk" – mondta Kósa Lajos.

A frakcióvezető felidézte, Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek "a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényt", és a képviselőknek hatvan napjuk van, hogy válaszoljanak az államfő észrevételeire.

A házszabály szerint Kövér László házelnök dönt arról, hogy mikor legyen a rendkívüli ülés. Ám a rendkívüli ülést kezdeményező frakció – illetve a parlamenti képviselők egy ötödének - a javaslatától csak annyiban térhet el, hogy a javaslathoz képest nyolc napon belül kell kiírnia a rendkívüli ülést.

Jelenleg ellenzéki körökben jövő hét péntekre számítanak a rendkívüli ülésre.

„A holdról is vissza fognak jönni a képviselőink a szavazás napjára” - fogalmaztak ennek kapcsán sommás egyszerűséggel a Jobbik sajtóosztályán.

Mint megírtuk, az inkriminált rendelkezés nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget szerdán a parlamentben. Az úgynevezett plakáttörvény kampányidőszakon kívül megtiltotta volna a politikai üzenetek kihelyezését mind a kormánynak, mind a pártoknak.

A visszaküldött törvény azonban töredékes, miután a kétharmados többséget igénylő részeit a Ház nem fogadta el, csak az egyszerű többséget igénylő részeit, azaz csak azokat, amelyekhez feles többség kell, és a feles részek "csak a hatálybaléptetésről és a paragrafusok átszámozásáról szóltak". A frakcióvezető ezért érthetőnek  is nevezte Áder döntését.

Mindössze két országgyűlési képviselőn múlt, át tudja-e verekedni a Fidesz-KDNP a Kósa által "lex csicskának" elnevezett törvényt. Az ellenzék egységesen ellenezte a javaslatot.

Várható volt, hogy a kormány ismét megpróbálja majd átnyomni a törvényjavaslatot az Országgyűlésen, de azért az meglepő, hogy még a tavaszi ülésszak lezárta sem érdekli őket, holott Orbán Viktor a napokban szívélyesen nyaralni is elküldte frakciótársait.

Kövér László nem volt rest
Az ősfideszes házelnök Áder bejelentésére azonnal reagált:  A Fidesz-KDNP frakciója nem adja fel azt a célt, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit is megszavazza a parlament - jelentette ki az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Inforádió Aréna című műsorában. Szerinte a sarkalatos törvényi részek el nem fogadása miatt értelmetlen betűhalmaz lett a megszavazott törvény, így a köztársasági elnök nyilván nem tehet mást, mint hogy visszaküldi az Országgyűlés elé, és a frakció nem adja fel a tervét, hogy összegyűjtse a kétharmados támogatást - közölte. 
Kövér ráadásul előrejelezte, hogy a plakáttörvény miatt rendkívüli ülést tarthat az Országgyűlés a nyáron, ugyanis szerinte a "plakátolás korlátozása" szűkíti azt a lehetőséget is, hogy egy politikai párt valamilyen gazdasági érdekcsoport lekötelezettjévé váljon pont azért, mert szeretne minél jobban szerepelni egy választáson. Erre pedig egy fideszes politikusnak nyilvánvalóan még gondolni is szörnyű. 

Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be a tiszta és egyenlő kampány érdekében, aminek támogatásával a szocialisták szerint a kormány bebizonyíthatja, hogy nem csak régi barátját akarja tönkretenni, a Jobbik pedig azt, hogy nem egy Simicska Lajosra épített "új csodafegyverrel" akar választást nyerni - jelentette be Molnár Gyula pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

Az MSZP elnöke az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött a plakáttörvénnyel kapcsolatban elképesztőnek és felháborítónak nevezte, hogy a parlamentet "ráncigálják" és a köztársasági elnököt "kényszerítik, hogy rekordsebességgel visszadobjon egy törvényt", csak azért, hogy a két jobboldali párt megvívja harcát a nyilvánosság előtt arról, kié legyen Simicska Lajos öröksége.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője elmondta: az MSZP egy korábbi javaslatát "porolja le" és nyújtja be az Országgyűlésnek, amiben azt kezdeményezik, hogy szűnjön meg a közpénzből való kampányolás és legyen egyenlő esélye a pártoknak, mert tarthatatlan, hogy jelenleg közpénzből és "lopott pénzből" plakátháború zajlik az országban. Közölte: amint kiderül, mikor lesz a plakáttörvény miatt rendkívüli parlamenti ülés, akkor ötpárti egyeztetést kezdeményeznek az MSZP javaslatairól.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!