Előző
Következő
új cikk

Külföld

Londoni "pokoli torony" - Egyre több halott, a gyász haraggal vegyül

Népszava|2017. jún 16. 11:28
[A+ A-]

FOTÓ: Dan Kitwood/Jack Taylor/Getty Images

Harmincra emelkedett a borzalmas tűzvész halálos áldozatainak száma. Előfordulhat, hogy soha nem tudják azonosítani a londoni Grenfell-toronyban odaveszett áldozatok egy részét.

Péntek délre harmincra emelkedett a szerdára virradóra kigyulladt és rövid idő alatt a lángok martalékává vált Grenfell Tower-ben életüket vesztett lakók száma. Egyikük a kórházakban kezelt súlyos esetek közé tartozott. Az új hivatalos számot keresőkutyák és drónok bevetése után adta ki a Metropolitan Police. Stuart Cundy parancsnok szerint az áldozatok száma tovább fog növekedni. Huszonnégyen vannak még kórházban, tizenkét személy állapota változatlanul súlyos, életveszélyes. A BBC ismeretei szerint 76 lakó hollétéről nincs hír. A rendőrtiszt megerősítette az eddig is valószínűsített információt, hogy nincs szándékos gyújtogatásra utaló bizonyíték. A Londoni Tűzoltóság figyelmeztetett, hogy az áldozatok felkutatása ,,hosszú és fájdalmas” folyamat lesz. Külön tragédia, hogy az elsőként megnevezett elhunyt, a 23 éves Mohammed al-Haj Ali Szíriából veszélyes körülmények között menekült Londonba, hogy azután saját otthonában pusztuljon el.

A napok múlásával a megdöbbenés és együttérzés egyre inkább féktelen haraggá alakul át, különösen az épület felújítása során elkövetett súlyos mulasztások miatt. Hiába kereste fel a tragédia színhelyét és elegyedett beszédbe a lakókkal számos politikus, köztük Andrea Leadsom, az alsóház kormánytöbbségének vezetője, a fedél nélkül maradtak fel vannak háborodva, amiért a kormányfő nem találkozott velük. A kritikát megértve Theresa May pénteken sérülteket látogatott meg a Chelsea és Westminster Kórházban.

II. Erzsébet unokájával, Vilmos herceggel együtt érkezett a nyugat-londoni toronyházból kimenekültek pihenőhelyére.

Sadiq Khan londoni főpolgármester, aki egy nappal korábban hideget-meleget kapott a panaszos lakóktól, pénteken több ügyben is azonnali intézkedést sürgetett a kormánytól. Leginkább támogatást és információt kért a barátaikat, hozzátartozóikat kereső családok számára. Kifogásolta egyben a kerület segítségnyújtásának lassúságát.

Kensington és Chelsea tanácsa közben a százhúszból száztíz otthon lakójának biztosított ideiglenes szállást, hozzátéve, hogy sokuk végleges elhelyezése a kerületen kívül valósulhat csak meg. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője elvárná, hogy üresen álló luxuslakásokba költöztessenek be rászorulókat.

Különösen a nyugat-londoniak, de lényegében az egész ország a fedél nélkülivé és nincstelenné váltak segítségére sietett. A kezdeti sürgősségi, tárgyi hozzájárulások után most már inkább pénzre van szükség. Csak az Evening Standard napilap 2,2 millió fontot (774 millió forint) gyűjtött eddig össze.

R. Hahn Veronika London

Lájkoljon minket a Facebook-on is!