Előző
Következő
új cikk

Belföld

Túlárazott közbeszerzéseket vizsgálnak Újpalotán

nepszava.hu|2017. jún 16. 14:53
[A+ A-]

Népszava fotó/Tóth Gergő

Sorozatosan megszegte a XV. kerület gazdálkodó szervezete a képviselő-testület döntését és a közbeszerzési törvényt az egyik óvodafelújítás megrendelése során. Nem az önkormányzati vagyon javára – ez derül ki a lapunk birtokába került jelentésből.

A XV. kerületi Mosolykert óvoda felújítása pontos képet rajzol arról, hogyan lehet a közösség érdekeivel szemben elindítani egy beruházást. Az óvoda teljes körű felújításáról 2016. decemberben döntött a kerületi képviselő-testület. Azt gondolták, jó időben, így minél előbb kezdhetik a munkát. Fél évvel később még mindig nem tartanak ott, május 30-án a közbeszerzési eljárás sem fejeződött be. Bizonytalan ideig nem is fog, miután Lamperth Mónika jegyző belső ellenőrzést rendelt el a kerületi közbeszerzésekkel is foglalkozó Gazdasági Működtető Központnál.

A GMK vezetője négy gazdasági szereplőt kért fel a becsült költség megítélésére, ketten a rendelkezésre álló forrás alatti értéket, egy annál magasabbat jelölt meg. Erről március 3-án kiadtak egy tájékoztatót, amit március 16-án érthetetlen okból visszavontak. Ezt követően április 6-án kiírták a közbeszerzést, amivel elég komoly baj volt, mivel nem a képviselő-testület által meghatározott műszaki tartalom szerint tették. Információink szerint ugyanakkora összegért kevesebbet kért volna a kivitelezőtől a GMK. A közgazdasági főosztály vezetője szerint, aki erről tájékoztatta a jegyzőt, a piaci mozgások sem indokolták, hogy december után pár hónappal ennyivel dráguljanak az építőipari szolgáltatások.

Az önkormányzat számára előnytelen körülmények sora azzal folytatódott, hogy az ajánlattételi határidő után még több fordulóban tárgyaltak a jelentkezőkkel. Annak ellenére, hogy az eljárás típusa csak egy tárgyalási fordulót szabott a végleges ajánlattételt megelőzően, de azt is az ajánlattételi határidő letelte előtt. További tárgyalásokra azt követően – törvény szerint – nem lett volna mód. Ez azonban nem zavarta sem a kiírót, sem a jelentkezőket, akik azt a rendelkezést se tartották be, hogy 60 napig nem változtathatnak eredeti vállalásukon. A tárgyalások során elrendezték a problémás részeket, módosították a műszaki tartalmat és az ajánlatokat . A GMK új ajánlattételi határidőt szabott, április 27-e helyett május 11-ét, ami a hivatal álláspontja szerint törvénytelen volt –, ahogy a módosítások is.

A túlárazás, a hazai építőipari közbeszerzések egyik kortünete, a Mosolykert óvodát sem kerülte el. A vizsgálat szerint a megdrágult ajánlatok arra utalnak, az ajánlattevők tisztességtelen piaci verseny érdekében összehangolták munkájukat és háttér megállapodást kötöttek. Azaz kartellben nyomták fel a kiviteli áraikat. Mivel az egész eljárás tisztaságága sérült, a tendert vagy vissza kellett volna vonni vagy eredménytelennek nyilvánítani – állapította meg az ügyosztály. Ezen túl a Gazdasági Verseny Hivatalt is értesíteni kellett volna kartellezés gyanújával, amire szintén nem került sor.

A XV. kerületi jegyző a soron kívüli vizsgálaton kívül javasolta Hajdu László (DK) polgármesternek, hogy vonja felelősségre a központ vezetőjét. A vizsgálat hasonló jogszabálysértéseket tapasztalt a Micimackó óvoda és a Nádastó parkban működő bölcsőde felújítására vonatkozó közbeszerzésekben is. A GMK, amelynek idén januárban cserélték le a vezetőjét, ezeket is úgy intézte, hogy tetszése szerint emelt át, vont össze egymástól elkülönülten rendelkezésre álló forrásokat, átírva ezzel a képviselő-testület döntését.

A XV. kerületben bár a DK adja a polgármestert, az irányítás a Fidesz kezében van. Az önkormányzati cégek vezetőit a kormánypártiak delegálják, azok felügyelő bizottságában is többséget alkotnak. Ugyanez ez a helyzet a képviselő-testület bizottságaiban. Hajdu László lapunknak azt mondta, bizalma töretlen Lamperth iránt, akit a Fidesz lemondásra szólított fel. A polgármester a a Fidesz támadását annak tudja be, hogy ebben a kerületben szembesülniük kellett azzal, nem tehetnek meg mindent. A jegyző itt el fogja végezni a munkáját, fel fogja tárni a törvénysértéseket – szögezte le a Népszavának Hajdu.

A polgármester a jegyző leváltási kísérletére pénteken közleményében is reagált, amelyben úgy fogalmazott, meglepve és értetlenül figyeli a kerület néhány politikai szereplőjének nemtelen, erőszakos és zsaroló politikai támadásait. Kiállva Lamperth mellett megerősítette: a jegyző a törvényi előírásoknak és a hivatal szabályzatának megfelelően, szigorú következetességgel látja el a feladatköréhez tartozó teendőket. Ezzel garantált az önkormányzat és a képviselő-testület munkájának magas színvonalú törvényességi felügyelete. Hajdu László jelentette be: a kerület zavartalan és problémamentes működése érdekében a mai nappal Németh Angéla alpolgármester asszonyt bízom meg általános helyettesítésemmel. Nekünk, a kerület választóinak bizalmát elnyert politikusoknak nem lehet más szempontunk, mint az itt élők következetes és felelősségteljes képviselete. Ha a most éppen politikai lövészárkokba húzódott szereplők is így gondolják, akkor nyári szabadságom után állok rendelkezésükre, hogy megbeszéljük jövőbeni közös teendőinket. Amíg viszont a jelenlegi rossz helyzeten egyesek nem változtatnak, mai intézkedéseim érvényben maradnak." - nyomatékosította elhatározását Hajdu László.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!