Előző
Következő
új cikk

Belföld

Polgári engedetlenség - Orbán Viktor "megint szamárságokat beszél"

nepszava.hu|2017. jún 16. 16:23
[A+ A-]

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Tamás Gáspár Miklósnak, a hvg.hu-n publikált üzenete szerint ráadásul műveletlen szamárságokat beszélt a kormányfő.  A filozófus, közíró azonban a segítségére sietett.

Péntek reggel Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök, a Fidesz (jobboldali kormánypárt) elnöke kijelentette – abból az alkalomból, hogy az emberi jogokat védő csoportok (NGO-k: a „civil szervezet” elnevezés téves, illogikus) visszautasítják, hogy az új törvény értelmében mintegy külföldi ügynöknek titulálják saját magukat –, hogy A POLGÁRI ENGEDETLENSÉG NEM LÉTEZIK A MAGYAR JOGRENDSZERBEN. Orbán Viktornak, az egykori joghallgatónak és a civil társadalom kérdéseit (rövid ideig) tanulmányozó oxfordi vendégdiáknak tudnia illenék, hogy a polgári engedetlenség fogalma szerint (per definitionem) NEM LEHET része semminő jogrendszernek, hiszen a lényege: ellenállás avval a jogrendszerrel szemben, amelyet az ellenállók – vállalva a nekik hátrányos jogkövetkezményeket – igazságtalannak, magasabb értelemben jogtalannak tartanak. - indítja a segítséget Tamás Gáspár Miklós, így, nagybetűzve a lényeget. 

Majd, hogy Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök ne essen még egyszer ebbe a hibába, így folytatja: 

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

A polgári engedetlenség a természetjog, azaz az erkölcs területére tartozik: erkölcsi indítékú szembeszállás a hatályos joggal, amelyben a hatályos jogot kétségbe vonó szabály természetszerűleg nem kaphat helyet. Ez minden első éves joghallgatónak, sőt: az újságolvasó közönség minden minimálisan tájékozott, racionálisan gondolkodó tagjának teljesen világos. A polgári engedetlenséget gyakorló minden személy vagy csoport tudja, hogy jogsértést követ el – mi több: kinyilvánítja, a nyilvánosság előtt vállalja, hogy igenis, jogsértést követ el –, és a hatóság dolga, hogy a szubjektíve magasrendű indíttatású, az erkölcsi szempontot (helyesen vagy tévesen) érvényesítő, áldozatvállalásra kész személy vagy csoport ellen eljárást indít-e, vagy figyelembe veszi az illető(k) – az engedetlenkedő(k) – önzetlenségét és jó szándékát.

És ha ez még nem lenne elég: 

Az, hogy a polgári engedetlenség nem része a jogrendszernek, triviális avagy üres kijelentés; hiszen az emberi jogokat védő csoportok se mondták (nem is mondhatták volna), hogy ellenállásuk hatályos jogszabályoknak felel meg. Ellenkezőleg: nyilvánvalóvá tették, hogy engedetlenségük (ellenállásuk) hatályos – vagy hatályosuló – jogszabály ellen irányul.

És az epilógus: 

Orbán Viktor miniszterelnök úr – nem először – műveletlen szamárságokat beszél, vagy (ami még rosszabb), föltételezi, hogy műveletlen szamárságokkal meg lehet téveszteni a közvéleményt. Ebben – szintén nem először – téved.

De nem csak Tamás Gáspár Miklós volt az egyetlen, aki talán úgy érezte, meg kell óvnia Magyarország miniszterelnökét, hogy újra kínos helyzetbe hozza magát, ezért a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) is jelentkezett egy emlékeztetővel a közösségi portálon:

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!