Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Fidesz szövetségessé "frissítette" a Lungo Dromot

Népszava|2017. jún 16. 17:36
[A+ A-]

"Ne félj tesó, kellesz nekünk" - Népszava fotó

Mikor engedik már el végre Farkas Flórián miniszterelnöki biztos kezét? – érdeklődött két évvel ezelőtt az Országgyűlésben az LMP-s Ikotity István. A Lungo Drom már akkor hiányzott a Fidesz szövetségeseinek listájáról. Úgy tűnt, a fideszes romák vezérét előbb-utóbb elsodorja a korrupciós botránycunami.

Aztán borult a papírforma. A Fidesz általános meglepetésre a múlt hónapban együttműködési megállapodást kötött a Lungo Drommal. Pontosabban: megújította azt a szövetséget, ami még a 2002-es – a jobboldal számára kudarcos – parlamenti választás előtt jött létre.

Elsőként a Népszava.hu írta meg, hogy a Lendvay utcai pártszékházban Kövér László és Farkas Flórián megállapodást ír alá. Az eseményt végül néhány órával előrehozták, nehogy a sajtó jelenléte és a szerveződő ellentüntetés megzavarja az ünnepélyes aktust. Az időpont módosításáról csak az állami média kapott értesítést.

Kövér László – aki választmányi elnökként szignálta a megállapodást – a távirati iroda tudósítása szerint emlékeztetett rá, hogy a fideszes szövetségben a Lungo Drom mellett a KDNP, a Fidelitas, a Nemzeti Fórum, a Vállalkozók és Munkaadók Pártja, a kisgazdák polgári egyesülete is megtalálható.

A Fidesz honlapjára ennek ellenére a Lungo Drom hetekkel a megállapodás aláírása után sem került fel. „A Fidesz honlapján a szövetségesek felsorolásának frissítése folyamatban van" – csütörtökön ezt a magyarázatot kaptuk a kormánypárttól. A „frissítés" időközben megtörtént: a pénteki állapot szerint immáron a Lungo Drom is a szövetségesek számát gyarapítja.

Más kérdés, hogy a többi szervezet esetében tartalmat is találunk a logóra kattintva, míg a Lungo Dromnál csak ennyi olvasható: „a cím érvénytelen". A RomNet adta hírül, hogy az Anonymus hacker csoport nemrég lenyúlta a Lungodrom.hu domain nevet, amelyet Farkas Flóriánék elfelejtettek meghosszabbítani. Senki ne higgye azonban, hogy ezzel drasztikus változás következett be: a Lungo Drom oldalán addig sem volt semmi érdemleges.

Farkas Flórián unortodox módon viszonyul a nyilvánossághoz. Információink szerint – így értesült a RomNet is – a Lungo Drom szombaton kongresszust tart Kisújszálláson. A rendezvényre szerkesztőségünk nem kapott meghívót. Az Országos Roma Önkormányzat két képviselője, Lakatos Oszkár és Vajda László egyebek mellett azért jelentette fel az ügyészségen Farkas Flóriánt, mert a Lungo Drom utoljára 2013-ban rendezett kongresszust. Pedig elméletileg évente kellene.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!