Előző
Következő
új cikk

Belföld

Plakátháború köz- és lopott pénzből

Népszava|2017. jún 17. 05:03, frissítve: 2017. jún 17. 10:44
[A+ A-]

Népszava fotó/Molnár Ádám

Ideges a Fidesz. A kormánypárt és Orbán Viktor mindent elkövet, hogy nyárra semmiképpen se maradjanak kint a hirdetőoszlopokon az őt, valamint nem hivatalos stratégiai főtanácsadóját, Habony Árpádot, Rogán Antal propagandaminisztert, illetve Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert tolvajnak ábrázoló jobbikos óriásplakátok.

 A kormányfő a keddi frakcióülésen még abban a reményben küldte szabadságra a Fidesz-képviselőket, hogy szerdán még megszavazzák a plakáthadjáratot ellehetetlenítő törvényüket. Most azonban mindannyiukat visszahívják, s rendkívüli parlamenti ülésen próbálják meg áterőltetni a kétharmados jogszabályt. Ez azért is sürgető, mert piaci információink szerint az óriásplakát-helyek jó részét egészen a választásokig lefoglalta a Simicska-érdekkör. Forrásaink szerint Orbánt igen érzékenyen érintették tolvajozó óriásplakátok, ráadásul a Fidesz most azzal kell szembesüljön, hogy a már-már habonyi egyszerűséggel megfogalmazott üzenet pont hátországát, a vidéki, iskolázatlan választókat riasztja el a kormánypárttól.

A szerdai sikertelen szavazás után Áder János köztársasági elnök visszaküldte a jogszabályt az Országgyűlésnek, lehetőséget adva egy rendkívüli ülés összehívására. A Fidesz-frakció lapzártánkig hivatalosan nem közölte, melyik napot kezdeményezi Kövér László házelnöknél, ám a Népszava úgy tudja, hogy jövő pénteken lehet a rendkívüli ülés. (A házszabály lehetőséget ad a házelnöknek, hogy a frakció által javasolt időponthoz képest legfeljebb nyolc nappal későbbre írja ki az ülést.) Mivel néhány szavazaton múlik a kétharmad, a Fidesz arra tesz kísérletet, hátha talál olyan ellenzéki honatyát, akit „meg tud győzni” a távolmaradásról. Forrásaink szerint Lázár János kancelláriaminiszter, Kósa Lajos frakcióvezető és Rogán Antal személyesen keresett fel ellenzéki képviselőket.

A nagyobb ellenzéki pártok eddig mind kijelentették: ott lesznek a rendkívüli ülésen és ismét leszavazzák a fideszes törvényt. A háború fő érintettje, a Jobbik sajtóosztálya közölte: „Ha kell, a Holdról is visszajönnek a képviselőink.” Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője sajtótájékoztatóján elmondta, arra kérte a frakció tagjait, úgy tervezzék a szabadságukat, hogy részt tudjanak venni a rendkívüli ülésen. Annál is inkább, mivel az MSZP saját törvényjavaslattal készül, amelyről ötpárti egyeztetést kezdeményez. Azt indítványozzák, hogy kampányidőszakon kívül csak piaci áron lehessen plakáthelyet vásárolni, a közpénzből való plakátolást pedig kampányidőszakban és azon kívül is megtiltanák. Az MSZP szerint ugyanis most közpénzből és "lopott pénzből" finanszírozott plakátháború zajlik az országban. Javaslatuk azt célozza, hogy közpénzből kampányidőszakban ne hirdethessen se a kormány, se az olyan álcivil alakulat, mint a Civil Összefogás Fóruma (CÖF).

„El kell menniük. Muszáj” - közölte Hadházy Ákos az LMP társelnöke, aki a Facebook-on is keresetlenül fogalmazott a Fidesz szándékairól: „Tudják, hogy ha veszítenek a választásokon, sokan börtönbe mennek közülük. Ezért kell az agymosás, és ezért kell mindenképp megakadályozni, hogy az ellenzék is elmondhassa a véleményét.” „Ott leszünk, nemmel szavazunk” - nyilatkozta érdeklődésünkre Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője.

Már nem titkos a Jobbik-kampány

Péntek este közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a párt Újabb fideszes hazugságot cáfolunk, itt vannak a konkrét számadatok címmel

A Fidesz-KDNP politikusai és a kormány propagandasajtója orbitális hazugságokat állítanak a Jobbik óriásplakát-kampányáról. Akkor is hazudnak, amikor azzal vádolnak minket, hogy 2,5 milliárd forintba került volna eddig a közterületi kampányunk. Bizonyára a kormány a saját, közpénzmilliárdokat pazarló reklámkampányainak költségeiből indulnak ki, amelyeket magasan a piaci ár felett számláztatnak le a Fideszhez közel álló médiacégekkel azért, hogy a kormánypropagandát hirdető cégeket az adófizetők pénzén megtámogassák, mivel azok a piacról aligha tudnának megélni.

A Jobbik a honlapján eddig is nyilvánosságra hozta, hogy április és május hónapban mennyi plakáthelyet bérelt, és a mai napon a korábbi ígéret szerint a júniusi adatsor végleges számait is frissítettük.

Emellett ezennel hivatalosan nyilvánosságra hozzuk, hogy április hónapra vonatkozóan 27 359 917 forintba, május hónapra vonatkozóan pedig 26 797 472 forintba került a közterületi kampányunk. Ezekben a számokban természetesen még nincsenek benne a rongálás miatti költségek: sérült eszközök, csereplakátok és az újraragasztás költségei. Ezeknek az előreláthatólag több milliós költségeknek az összesítése még folyamatban van.

A párt a  közlemény végén felszólította a Fidesz-KDNP-t, hogy válaszoljon végre a sajtó kérdéseire arról, hogy a 2010-es és a 2014-es országgyűlési választási kampányban mennyi plakáthelyet és milyen összköltséggel béreltek. 

Cz.G.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!