Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szociális lakhatás - Botka országossá terjesztené

Népszava|2017. jún 17. 05:02
[A+ A-]

Fotó: Szegedma.hu

A piaci ár harmadáért bérelhetik majd otthonaikat azok a szegedi családok, amelyek sikeresen pályáznak a város bérlakás programjának következő csomagjában szereplő 30 lakás valamelyikére. Botka László szocialista polgármester tegnap felkereste a megújuló garzonházat. Szeged tavaly indított programot a több mint 600 üresen álló, de lelakott ingatlan hasznosítására és egyben a legkevesebb pénzből élők lakhatási gondjainak enyhítésére. A csongrádi megyeszékhely többnyire panelházakban található, kihasználatlan lakásai közül 2016-ban 204 ingatlanba költözhettek be új lakók, az idén 220 lakást adnak át.

A szegedi IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. újítja fel a lakásokat, amihez a fedezetet az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díjából teremtik elő. A város az idén félmilliárd forintot fordít a szociális lakásokra, az összeg kétharmadát a város, harmadát az IKV adja. A felújítás tényleg teljes, hiszen általában cserélni kell a burkolatokat, az ajtókat és ablakokat, vezetékeket, a konyhát és fürdőszobát gyakorlatilag újra kell építeni. A lakásokra átlagosan 3 millió forintot kell költeni.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a szegedi bérlakás programot mintaként kínálja a többi önkormányzat számára, hiszen a megfizethető árú otthonok hiánya az egyik legfeszítőbb szociális gondja a településeknek. Botka László elmondta, többször kezdeményezte már a kormánynál, hogy a költségvetés támogassa a településeket, hogy ezeket a lakásokat fel tudják újítani. Azt ígérte, ha a szocialista párt kormányra kerül, átfogó önkormányzati bérlakás programot indítanak, mert nagyon sok rászoruló család van az országban, aki csak így tud lakáshoz jutni.

Szegeden ma már folyamatos a pályáztatás a bérbeadásra. A májusban elkészült 30 lakásra több mint 150 család jelentkezett. Az pályázhat, aki 5 éve él a városban és folyamatosan dolgozik, le tud tenni az asztalra legalább 270 ezer forintos óvadékot, amit kiköltözéskor visszakap, és a család egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a minimálbér összegét. A városban felszabaduló szolgálati lakásokat is be akarják vonni a szociális célra hasznosítható körbe.

Az MSZP-s szegedi bérlakás programhoz hasonló működik a főváros szintén szocialista vezetésű XIII. kerületében és a Párbeszéd által irányított Zuglóban is. Egyéni akciókat kistelepüléseken is szerveznek, de átfogó, országos bérlakás program nincs. A nemzetgazdasági tárca az ezzel kapcsolatos kérdésekre mindig azt a választ adja, hogy országos bérlakás program indítása nincs napirenden, a kormány az ingatlanszerzést támogatja, mert a „magyar emberek a sajátjukban szeretnek élni”.

Százezrek várnák a bérlakásokat
A KSH lakásfelmérése szerint 560 ezer ingatlan áll üresen az országban. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint ezek egy részét is be lehetne vonni a szociális lakások közé, mert mára nagyon kevés, mindössze 119 ezer szociális bérlakás maradt az országban, ennek 70 százaléka Budapesten és a megyei városokban található. A Városkutatás Kft. munkatársai 300 ezer igénylővel számolnak. A felmérések szerint az önkormányzati tulajdonú ingatlanok 13 százaléka olyan rossz állapotban van, hogy csak elbontani érdemes, 21 százalékuk a szegedihez hasonlóan teljes felújításra szorul, míg 38 százalékukban csak kisebb munkát kellene elvégezni. Lépni kell, mert az áhított munkaerő csak akkor mozdul, ha először kap egy szobát a munkásszállón, majd ha beválik, akkor hozhatja a családját is.Gulyás Erika

Lájkoljon minket a Facebook-on is!