Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump alelnöke ügyvédet fogadott

Népszava|2017. jún 17. 05:33
[A+ A-]

FOTÓ: Getty Images

Donald Trump dühödt Twitter-üzenetek sorában reagált a The Washington Post jelentésére, miszerint Robert Mueller különleges ügyész már személyesen az elnökre is kiterjesztette a vizsgálatot. Trump „az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözésének” minősítette a vizsgálatot, amelyet szerinte „rossz emberek” vezetnek. Az amerikai elnök, akit a jelek szerint továbbra sem sikerült a saját ügyét aláásó twitterezéstől eltántorítani, azt írta, „zéró bizonyítékot” találtak arra a hamis feltételezésre, hogy emberei összejátszottak volna Oroszországgal, ezért vették elő most az igazságszolgáltatás akadályoztatásának vádját. Trump a menesztett FBI-főnököt több alkalommal is arra kérte, hogy nyilvánosan erősítse meg, ő maga nem tárgya a szövetségi vizsgálatnak.

Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes, aki a különleges ügyészt kinevezte, csütörtök este homályos közleményt adott ki, amelyben óvja az amerikaiakat attól, hogy minden név nélküli sajtókiszivárogtatást készpénznek vegyenek. A tárca, mint írta, régóta azt a politikát követi, hogy se nem cáfolja, se nem erősíti meg az ilyen kiszivárogtatásokat. (A Post sztorija is meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozott.)

A vizsgálatok kiszélesítésének hírét erősíti, hogy Trump után az alelnöke, Mike Pence is szükségesnek látta, hogy személyes ügyvédet fogadjon, ha őt is beidézné a különleges ügyész. Az NPR közszolgálati csatornának az alelnök egy munkatársa elmondta, hogy Pence már hetek óta foglalkozott a kérdéssel, de most döntött, Richard Cullen volt virginiai ügyészt választotta, aki George W. Busht segítette 2000-ben az elnökválasztás utáni újraszámlálási jogviták idején. A CNN szerint nem világos, Pence, akinek nincs jelentős vagyona, milyen forrásból állja majd a magas ügyvédi költségeket, elképzelhető, hogy kampányadományokból.

Pence, aki az elnökválasztás után tagja volt Trump átmenetet szervező csapatának, már több alkalommal kijelentette: semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a Trump-kampány összejátszott volna Oroszországgal. Az átmeneti stáb tagjait felszólították, hogy minden orosz ügyekkel kapcsolatos dokumentumot őrizzenek meg. A fehér házi munkatársak között is nagy az idegesség, számos embert beidézhet tanúskodni Robert Mueller. A különleges ügyész az igazságügyi tárcától független számítógépes rendszert állít fel, 12 ügyvédet felvett, s továbbiak felvételét tervezi a The New York Times szerint.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!