Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kalifa nélkül maradhat a kalifátus

Népszava|2017. jún 17. 05:34
[A+ A-]

Az iraki származású terroristavezér Moszulban kiáltotta ki magát kalifának 2014 júniusában FOTÓ: SALAMPIX-PROFIMEDIA

A Kreml nem kommentálja azt a moszkvai bejelentést, hogy orosz dróntámadás végzett az Iszlám Állam vezetőjével. Az amerikai koalíció egyelőre nem tudja megerősíteni a hírt.

Életét veszíthette Abu Bakr al-Bagdadi abban a május végén végrehajtott orosz célzott támadásban, amelyet hírszerzési információk alapján hajtott végre az orosz légierő a „kalifátus” vezérkara ellen. A moszkvai hadügyminisztérium szóvivője tegnap jelentette be, hogy a támadást Rakka közelében hajtották végre, ahol az Iszlám Állam (IS) vezérkara azért gyűlt össze, hogy megvitassák a kalifátus ostromlott fővárosának kiürítési tervét. A dróntámadásban a terrorcsoport számos vezetője meghalt, azt viszont még mindig nem tudni biztosra, hogy köztük volt-e az önjelölt kalifa, Abu Bakr al-Bagdadi is.

Az iraki származású terrorista vezér először Moszulban lépett nyilvánosság elé 2014 júniusában, majd azt követően, hogy többször halálhíre jelent meg, 2016 novemberében, Moszul október 17-én kezdődött ostroma kapcsán, több mint egy éves hírzárlat után újra videóüzenetben szólt híveihez. Azt hirdette akkor, hogy szorult helyzetük ellenére ez itt most a győzelem előjátéka, a "nagy dzsihád", ami erősíti a hitet,. Arra kérte követőit, „változtassátok nappallá a hitetlenek éjszakáit, pusztítsatok országaikban, hogy patakokban folyjon a vérük".

Iraki médiaértesülések szerint az ostrom elől a elől a vezér elmenekült Moszulból és Irakból is, vélhetően a szíriai Rakkába, miután a terrorcsoport rendőrsége állítólag puccsal próbálkozott megdönteni hatalmát. A CIA-től származó értesülések kezdetben arról szóltak, hogy al-Bagdadit iraki szunnita törzsek bujtatják, az utóbbi időben viszont minden forrás azt valószínűsítette, hogy a visszaszoruló terrorcsoport utolsó bástyájába, a szíriai Rakkába, a kalifátus fővárosába menekült. Májusban azonban megkezdődött Rakka ostroma is, az IS és al-Bagdadi kelepcébe került.

2015-ben az iraki légierő al-Bagdadi konvoját bombázta le, a kalifa ekkor sérült meg súlyosan, ami komoly utódlási harchoz vezetett a terrorszervezeten belül. Az IS elleni hadjárat során a nyugati koalíció több célzott légicsapást mért az IS vezetőire, sikerrel. 2016. márciusában jelentették be, hogy kommandósok végeztek Abd al-Rahman Mustafa al-Qadulival, az Iszlám Állam második emberével. Ő volt a terrorcsoport a pénzügyminisztere, a világ hatodik legkeresettebb terroristája volt, 7 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére. A „pénzügyminisztert” még márciusban ölték meg, halálhírét azonban fél éves késéssel hozta nyilvánosságra az amerikai hadügyminisztérium. Ugyancsak koalíciós légicsapás áldozata lett a terrorszervezet iraki katonai akcióiért felelős parancsnoka is.

Az orosz légicsapást május 28-án hajtották végre, az orosz hírszerzés máig nem tudja kellőképpen bizonyítani al-Bagdadi halálát. Moszkva bizonytalanságát jelzi, hogy a Kreml a sajtó rohamára azt válaszolta, hogy az al-Bagdadival kapcsolatos kérdések a hadügyminisztérium kompetenciájába tartoznak. Szergej Lavrov külügyminiszter úgy fogalmazott, egyelőre nincs 100 százalékos bizonyíték a terrorvezér haláláról.

Gál Mária

Lájkoljon minket a Facebook-on is!