Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Magyarok találták meg Heródes mikvéjét

Népszava|2017. jún 17. 05:45
[A+ A-]

A magyar kutató engedélyével készített látványterv az egykori fürdőről

Kétezer éves rituális zsidó fürdőt tárt el a magyar-jordán kutatócsoport a Holt-tenger partján Vörös Győző vezetésével.

Királyi mikvét fedeztek fel a bibliai zsidó király, Nagy Heródes által a Holt-tenger keleti partjára emelt királyi várkastély, a Mahérusz (Machareus) egy korábban ismeretlen palotaszárnya területén, írta meg a Haaretz izraeli napilap két nappal ezelőtt. A sivatagi erődöt, ahol a zsidók rituális fürdőjére bukkantak, a jordániai Madabától harminckét kilométerre délnyugatra, egy dombtetőre építették, áll az izraeli külügyminisztérium által közölt beszámolóban. A szenzációs régészeti feltárást egy magyar-jordániai kutatócsoport végezte Vörös Győző ókorkutató vezetésével. A legutóbbi ásatási évadban az archeológiai vizsgálódás során viszonylag sértetlen masszív belső épületfalakat találtak, nagyjából 9,2 méter magasságban. A rituális fürdő és medence, amelyeket a falak körbeöleltek, feltehetően a betlehemi gyermekgyilkosságokat elrendelő Heródes és családja személyes, kizárólagos használatára készült. Az ásatáskutató, Vörös Győző a romfeltárásról Jordániából nyilatkozott lapunknak.

Az egyiptológus elmondta, a nemrég kiásott tizenkét lépcsős és egy tartalék medencével rendelkező mikve három méterrel a királyi udvar alatt, homokba és porba ágyazva pihent mintegy két ezer éven keresztül. A fürdő monumentális méretű volt, egyúttal a Jordán Királyság területén feltárt eddigi legnagyobb zsidó mikve. – Jelentősége abban áll, hogy a kumráni mikvékhez rendkívüli módon hasonlít, így ma már nem állíthatjuk többé, hogy azok egyediek lennének. A Mahérusz-erődítmény egyébként Heródes egyetlen királyi palotája Izrael és a Palesztin Autonóm Területeken kívül. Hozzátette, a királyi fürdő eredetileg boltíves kőfödéllel volt felszerelve, azonban a tetőrészt i.e. 71-ben, az egyik római légió támadása lerombolta. A kutatók tizennyolc méter mélyen a föld alatt egy ciszternát is találtak, amely a Holt-tenger vizét a sivatagi palota kertjeibe és a római stílusú fürdőkbe vezette.

Az ókorkutató fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy a valódi áttörést csapata legfrissebb – kilencedik – ásatási évad hozta el, noha Keresztelő Szent János mártíromságának helyszínén az általa irányított kutatócsoportja 2009 nyarán, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával kezdte meg a feltárást. (Ez volt az első magyar feltárás evangéliumi helyszínen, a Mahérusz-erőd feltárását pedig 1968-ban kezdte meg egy amerikai régészeti kutatócsoport.) A mikve feltárásával az elmúlt napokban több angol nyelvű újság és online lap is foglalkozott, erről Vörös Győző, aki az MMA tiszteletbeli tagja úgy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy úttörő munkája széles nyilvánosságot kap. - Magyar zászlóként lobogok a holt-tengerparti szélben – tette hozzá. – A Mahérusz-erőd egyedülálló történelmi helyszín, ahol Keresztelő Szent Jánost bebörtönözték és ahol a galileai Heródes Antipász tetrarcha, vagyis zsidó negyedes fejedelem megölette őt. Erről Iosephus Flavius, I. századi zsidó történetíró, a zsidó háború felkelőinek egyik parancsnoka számolt be először, ezt a hiteles történeti leírást egészíti ki Máté és Márk evangéliuma. Az Újszövetség szerinti Heródiás lánya, Salóme hercegnő az általam vezetett ásatás helyszínén, ebben a palotában táncolt azon a végzetes kimenetelű születésnapi banketten, ahol Keresztelő János fejét kérte Nagy Heródes királytól.

A jordán uralkodócsalád barátja
A magyar és a nemzetközi egyiptológia jeles képviselője Kákosy László volt. Tanítványát, Vörös Győzőt 2015 szeptemberében az ammáni királyi palotában El-Hasszán bin Talal jordániai herceg, a Jordán Királyi Tudományos Társaság elnöke és leánya, Szumaja bint el-Hasszán hercegnő fogadta. A negyvenöt éves kutató ekkor ismertette meg velük a Machaerus II című kötetét, amelyben a Nagy Heródes által építtetett palota régészeti feltárásairól ír.Mészáros Márton

Lájkoljon minket a Facebook-on is!