Előző
Következő
új cikk

Sport

Világbajnoki főpróba jön Oroszországban

Népszava|2017. jún 17. 05:57
[A+ A-]

A szombat este rajtoló, 10. alkalommal megrendezendő labdarúgó Konföderációs Kupa tökéletes próbája lehet a 2018-as oroszországi világbajnokságnak.

A házigazda Oroszország mellett szombattól 7 másik csapat küzdhet az aranyéremért. A mintegy két hétig tartó viadal mezőnyét két csoportra osztották: az egyik kvartettben az oroszok mellett az Európa-bajnok Portugália, illetve Új-Zéland és Mexikó kapott helyet. A másikban szerepel a világbajnok Németország, valamint Ausztrália, Chile és Kamerun.

Az esemény remek „előzetese” lehet a jövő évi, szintén Oroszországban megrendezésre kerülő világbajnokságnak. A labdarúgás legrangosabb tornájának megszervezésére az oroszok 13 új stadion megépítését vállalták el 6 milliárd dolláros költségvetés mellett, ezúttal pedig ezek az újonnan épült stadionok adnak helyet a Konföderációs Kupa találkozóinak is. A négyévente lebonyolított kupa tesztjelleggel is szolgál, hiszen ilyenkor még időben kiderülhet, szükséges-e bármilyen változtatás a szervezők részéről.

Ha magára a sporteseményre fókuszálunk, a legerősebb csapatok között egyértelműen Chile, Portugália és Németország említhető, azonban ez nem fedi teljesen a valóságot. Chile csapata mindössze két, a nemzetközi futballban is ismert nevet vonultat fel: a Bayern Münchenben szereplő Artudo Vidalt és az Arsenalt erősítő Alexis Sanchezt.

A világelső németek nem a klasszisaikkal állnak ki, hiszen gyakorlatilag a tartalékcsapattal szállnak harcba. Jobb, ismertebb játékosaik közül Shkodran Mustafi (Arsenal), Julian Draxler (Paris Saint-Germain), illetve Leroy Sané (Manchester City) említhető meg.

Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya ellenben komolyabban veszi a tornát. Elég néhány nevet említeni: a tavaly Eb-t nyert „brigádból” szerepel többek között keretükben Rui Patrício, Eliseu, Pepe, Nani, Quaresma és a Bajnokok Ligájában idén két gólt szerző Cristiano Ronaldo is. A luzitánok mindenképpen esélyesként vághatnak neki a sorozatnak.

Minden bizonnyal a házigazda oroszok is mindent meg fognak tenni a sikeres szereplés érdekében, a Magyarország elleni 3-0-s felkészülési mérkőzésükre azonban nem elég alapozni, válogatottjukban ugyanis több labdarúgó bajlódik sérüléssel. Egy biztos: a vendéglátó a legfelsőbb támogatásra számíthat a nyitányon, ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton ott lesz Szentpéterváron a Konföderációs Kupa nyitómérkőzésén, amelyet Oroszország és Új-Zéland labdarúgó-válogatottja játszik egymással.

A szervezők korábbi nyilatkozataikban úgy fogalmaztak, zavargásoktól és problémáktól nem tartanak, rendezett körülmények között várják a résztvevőket. A torna egyik kérdése ezzel együtt is az lehet, mennyien látogathatnak ki a mérkőzésekre, s lesz-e ennek vonatkozása a jövő évi vb tekintetében. A mintegy hétszázezer rendelkezésre álló jegyeknek mostanáig csak a felét sikerült eladniuk a rendezőknek, pozitívum azonban, hogy az Oroszország-Portugália összecsapáson szinte telt ház előtt játszhat a két együttes.

A Konföderációs Kupa döntőjét július második napján rendezik, viszont addig is több kérdésre választ kaphatunk: például arra, hogy milyen feladatok várnak még az oroszokra a jövő évi világverseny megrendezése kapcsán.

A Konföderációs Kupa hétvégi programja

Szombat

Oroszország–Új-Zéland 17.00 (Az M4 Sport felvételről, 20.15-től közvetít.

Vasárnap

Portugália–Mexikó 17.00 (tv.: M4, élő)

Kamerun–Chile 20.00 (tv.: M4, felvételről 23.55-től)

Kovács Gyöngyike

Lájkoljon minket a Facebook-on is!