Előző
Következő
új cikk

Külföld

Putyin így búcsúzott el Helmut Kohltól

MTI|2017. jún 17. 08:28
[A+ A-]

FOTÓ: Robert Cianflone/Getty Images

Helmut Kohlnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában és a német újraegyesítésben - írta a Frank-Walter Steinmeier német elnökhöz és Angela Merkel kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

Putyin hangsúlyozta, hogy a néhai Kohl kancellár nevéhez a német történelem rendkívül fontos eseményei fűződnek. "Szerencsém volt személyesen eszmecserét folytatni Helmut Kohllal. Őszintén csodáltam bölcsességét, azt, hogy képes volt kiegyensúlyozott, előremutató döntéseket hozni még a legnehezebb helyzetekben is. Oroszországban olyan emberként fognak rá emlékezni, aki elvi híve volt az országaink közötti barátság fejlesztésének, és aki óriási mértékben járult hozzá a kölcsönösen előnyös partneri és jószomszédi viszonyhoz" - fogalmazott az orosz vezető a Kreml sajtószolgálata szerint. Putyin elnök őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak és barátainak, valamint Németország kormányának és népének.

Részvéttáviratában Dmitrij Medvegyev kiemelkedő államférfiként, az európai és a világpolitika pátriárkájaként, Németország egyesülésének alkotójaként jellemezte az elhunytat. Ugyancsak méltatta a hidegháború befejezéséhez, valamint a mai napig az orosz-német viszony tartós alapjául szolgáló szerződések kidolgozásához való személyes hozzájárulását. Szintén kiemelte Kohl hozzájárulását az Oroszország és Németország közötti jószomszédi és partneri viszony valamint együttműködés fejlesztéséhez és megerősítéséhez való hozzájárulását.

Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök-pártfőtitkár szerint a németek jogosan nevezték el Kohlt "a német egység kancellárjának". Rámutatott, hogy a politikus nemcsak a személyes tulajdonságainak köszönhetően kerül be a történelemkönyvbe, hanem mert olyan nagy horderejű események korszakában állt hazája kormányánál, mint a nukleáris fegyverkezési verseny lezárása, a hidegháború befejezése, a berlini fal leomlása és a német újraegyesülés. 

"Nagy szerencse volt, hogy abban a nem könnyű időszakban a vezető hatalmak élén olyan államférfiak álltak, akik felelősségérzettel voltak felruházva, akik határozottan megvédték országuk érdekeit, és ugyanakkor képesek voltak figyelembe venni mások érdekeit, akiknek sikerült átlépniük az általános gyanakvás küszöbét a partnerség és a kölcsönös bizalom irányába" - vélekedett Gorbacsov.

Megemlékezett arról, hogy 2014 decemberében, a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján megtartott ünnepségek alkalmából Kohl megajándékozta őt az Aggódom Európáért! című könyvével. Ebben a volt kancellár egyebek között attól óvta a Nyugatot, hogy semmibe vegye Oroszország érdekeit. Felidézte a kötet egyik kulcsgondolatát, amelynek értelmében "a nyugati országoknak Oroszországgal és Ukrajnával együtt gondoskodniuk kell arról, hogy ne vesszen oda mindaz, amit valamikor elértünk" - írta alapítványának honlapján Gorbacsov.

Naina Jelcina, az első orosz elnök, Borisz Jelcin özvegye méltatta, hogy Kohl sokat tett az egyenjogú kétoldalú viszony fejlesztéséért és őszintén igyekezett segíteni "az új demokratikus Oroszországot" a Szovjetunió széthullása nyomán keletkezett politikai és gazdasági problémák megoldásában. Jelcina rámutatott, hogy férje és Kohl között személyes barátság alakult ki, és hogy a német kancellár az orosz elnök otthonában is járt. "Akkor tudtam felbecsülni, hogy mennyire nem közömbös az országunk sorsa iránt" - írta. "A világ ma egy bölcs és előrelátó politikust veszített el, a családunk pedig egy olyan embert, akinek barátságát nagyra becsültük és arra büszkék voltunk" - tette hozzá Naina Jelcina.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!