Előző
Következő
új cikk

Belföld

Botka első intézkedése a lex CEU eltörlése lesz

nepszava.hu/MTI|2017. jún 17. 14:00
[A+ A-]

Hiller István az MSZP országos választmányának évad- és kampánynyitó rendezvényén FOTÓ: Molnár Ádám

Az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz, a szocialisták azt szeretnék, ha minél több fiatal kerülne be a felsőoktatásba - mondta az ellenzéki párt választmányi elnöke a szombati választmányi ülés után. Hiller István azt ígérte, hogy a Botka-kormány egyik első intézkedése a lex CEU eltörlése lesz.

A választmány ülésen a felsőoktatással és az akadémiai szabadság kérdéseivel foglalkoztak. Hiller utána úgy nyilatkozott: szemben a Fidesszel, a szocialisták úgy gondolják, Magyarországon diplomát szerezni érdemes, ez előnyös az államnak és az állampolgárnak is. A Botka-kormány első száz napjának egyik első intézkedése lesz a lex CEU eltörlése - ígérte.

Az Országgyűlés alelnöke úgy vélekedett, hogy magyar felsőoktatás a felemelkedés lehetősége előtt áll. Szerinte a felsőoktatás színvonala az elmúlt durván fél évtizedben egyértelműen süllyedt, ezért az MSZP olyan programmal akar előállni, amely ezt a süllyedést megállítja, aztán pedig a színvonal-emelkedést hoz.

Hiller azt is mondta, a felsőoktatási intézmények vezetői ismételten a rektorok lesznek. Az MSZP helyreállítja az egyetemi autonómiát és a megcsorbított egyetemi szabadságot is. Az állam feladata más lesz, mint jelenleg, amikor az egyetemeket a kancelláron keresztül kézi vezérléssel irányítja a kormány - mondta. Az államnak az a feladata, hogy megszabja a kereteket és biztosítsa a finanszírozást, az egyetemek belső életét, az akadémiai munkát tilos kormányirányítás alá vonni - tette hozzá.

Hiller kitért arra, hogy az országos választmány ülésén hat magyar egyetem professzora is részt vett, ők ismertették ezt a  programot. A program nem az MSZP belső köreiben készült, hanem volt rektorok, oktatásfinanszírozással foglalkozó szakemberek, nemzetközi joggal foglalkozó professzorok készítették. Az MSZP választási programja év végére készül el - jelezte a szocialista politikus.

Ahogy lapunk megírta, Botka László programjában a szociális lakhatás is szerepel. E szerint a piaci ár harmadáért bérelhetik majd otthonaikat azok a szegedi családok, amelyek sikeresen pályáznak a város bérlakás programjának következő csomagjában szereplő 30 lakás valamelyikére. Szeged tavaly indított programot a több mint 600 üresen álló, de lelakott ingatlan hasznosítására és egyben a legkevesebb pénzből élők lakhatási gondjainak enyhítésére. A csongrádi megyeszékhely többnyire panelházakban található, kihasználatlan lakásai közül 2016-ban 204 ingatlanba költözhettek be új lakók, az idén 220 lakást adnak át.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!