Előző
Következő
új cikk

Belföld

Farkas Flóriánt újraválasztotta a Lungo Drom

nepszava.hu|2017. jún 17. 15:13
[A+ A-]

Farkas Flórián az Országgyűlésben júniusban FOTÓ: Vajda József/Népszav

Ebédnek álcázott titkos küldöttgyűlésen választották újra Farkas Flóriánt a Lungo Drom elnökének –  tudta meg a Hír TV. Később a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség közleményben erősítette meg, hogy Farkas maradt az elnök.

A kisújszállási művelődési központban tartott tisztújító kongresszuson a küldöttek ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választották meg újabb öt évre Farkas Flóriánt - közölték.

Mint írták: a Lungo Drom, a Fidesz stratégiai szövetségeseként, a magyarországi cigányság boldogulásához szükséges feltételek megteremtéséhez elsődleges eszköznek a kormány társadalmi felzárkózás programjának folytatását tekinti. A kongresszus tagjai elkötelezettek a kormány bevándorláspolitikája mellett, álláspontjuk szerint a külföldi munkaerő bevonása helyett a hazai cigányság képes helytállni a magyar munkaerőpiacon. A Lungo Drom tagsága missziós programot indítva is részt kíván venni a cigányság felzárkózásának további előmozdításában - tették hozzá a közleményben.

Lapunk már tegnap beszámolt arról, hogy a Lungo Drom szombaton titkos kongresszust tart Kisújszálláson, de a rendezvényre szerkesztőségünk nem kapott meghívót. A miniszterelnöki biztos minden megyéből csak öt olyan szervezeti tagot hívott meg a kisújszállási rendezvényre, akiket személyesen is megbízhatónak és hűségesnek tart. Az elnöki posztért ugyanis több olyan személy is indulna, aki bírálja a roma szervezet elnökét és politikai tevékenységét.

Az Országos Roma Önkormányzat két képviselője, Lakatos Oszkár és Vajda László egyebek mellett azért jelentette fel korábban az ügyészségen Farkas Flóriánt, mert a Lungo Drom utoljára 2013-ban rendezett kongresszust. Pedig elméletileg évente kellene. 

A Lungo Drom közleményében a Fidesz stratégiai szövetségesének nevezi magát, nem véletlenül. A kormánypárt ugyanis általános meglepetésre a múlt hónapban együttműködési megállapodást kötött a Lungo Drommal. Pontosabban: megújította azt a szövetséget, ami még a 2002-es – a jobboldal számára kudarcos – parlamenti választás előtt jött létre. Májusban elsőként a Népszava írta meg, hogy a Lendvay utcai pártszékházban Kövér László és Farkas Flórián megállapodást ír alá. Az eseményt végül néhány órával előrehozták, nehogy a sajtó jelenléte és a szerveződő ellentüntetés megzavarja az ünnepélyes aktust. Az időpont módosításáról csak az állami média kapott értesítést.

A Fidesz honlapjára a Lungo Drom egyébként hetekkel a megállapodás aláírása után sem került fel. „A Fidesz honlapján a szövetségesek felsorolásának frissítése folyamatban van" – csütörtökön ezt a magyarázatot kaptuk a kormánypárttól. A „frissítés" időközben megtörtént: a pénteki állapot szerint immáron a Lungo Drom is a szövetségesek számát gyarapítja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!