Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán saját magát cáfolta meg - Videó!

nepszava.hu|2017. jún 17. 17:12
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában leszögezte: hiába hirdetettek a civilek bojkottot az ő ellehetetlenítésüket célzó, kedden megszavazott törvényjavaslat ellen, márpedig olyan nincs a magyar jogrendszerben, hogy polgári engedetlenség. Csakhogy néhány évvel ezelőtt még saját maga használta ezt a fogalmat, amikor ő volt "engedetlen".

Az RTL Klub előkutatta Orbán 2007-es nyilatkozatát, amikor kordonbontás közben interjúvolták meg a Kossuth téren. Akkor a kormányfő maga mondta, hogy éppen egyszerű polgári engedetlenségi akciót” hajtottak végre, mert az alkotmányos jogokat sértő, rendőri intézkedésekkel szemben megilleti az embereket az ellenállás joga.

Ezek szerint ha ő engedetlen, akkor van polgári engedetlenség, amúgy meg nincs.

A 2007-es felvételt hozta példának a TASZ is Orbán Viktor interjúja után, szerintük a polgári engedetlenség bár egy jogi kötelezettség szándékos megszegése, nem azonos a jogsértés egyéb formáival. A polgári engedetlenségnek, szemben a kötelezettségek alóli kibújással, van morális és jogi alapja: az alkotmányos demokrácia elveire való hivatkozás. A kordonbontással kapcsolatban Trócsányi László igazságügyi miniszternek - aki a miniszterelnökhöz hasonlóan azt mondta: "nem ismeri a polgári engedetlenséget, ahogyan szerinte a jog sem" - azt üzenték: úgy tűnik, hogy azt a kormányt, amelynek Ön is a tagja, miniszter úr, egy polgári engedetlenkedő vezeti”.

Lásd még: Hiába tiltakoztak - Áder katonásan szignált

Lájkoljon minket a Facebook-on is!