Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kiderült, miért égett le olyan gyorsan a toronyház Londonban

nepszava.hu|2017. jún 17. 18:48, frissítve: 2017. jún 18. 10:53
[A+ A-]

FOTÓ: Jack Taylor/Getty Images

A szerdai londoni toronyháztűznek 88 halálos áldozata lehet, a rendőrség ugyanis eddig 30 holttestet talált meg, és további 58 embert eltűntként tartanak nyilván, akikről azt feltételezik, hogy meghaltak - közölte Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka szombat délután. Egy oknyomozó riport közben kiderítette, hogy a toronyház felújításakor egy nem tűzálló burkolatot választottak, ami 2 fonttal volt olcsóbb a tűzállónál, az épület ezért tudott 3 óra alatt teljesen leégni. A toronyház lakóinak pénteki tüntetése után szombaton több ezren követelték Theresa May brit kormányfő lemondását a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Downing Street előtt.

A tüntetésről készített galériánkat ide kattintva nézheti meg!

A vizsgálatot vezető rendőr korábban már elmondta, előfordulhat, hogy nem sikerül majd mindenkit megtalálni és azonosítani, aki a házban veszítette az életét.

A BBC információi szerint összesen 70 eltűnt ember is lehet. A vizsgálat továbbra is lassan halad, és több hét telhet el addig, míg sikerül befejezni a munkálatokat.

A The Guardian kutatásai alapján a tűz gyors terjedését az okozta, hogy a toronyház két évvel ezelőtti felújításakor a kivitelező két lehetőség közül az olcsóbb, de gyúlékony, alumínium kompozit külső burkolatot választotta. A tűzálló kivitel négyzetméterenként két fonttal lett volna drágább. A kivitelező a honlapján azzal hirdeti magát, hogy több mint 400 toronyházat újítottak már fel.

May lemondását követelték

Több ezren tüntettek  Theresa May brit miniszterelnök lemondását követelve, mert a tiltakozók szerint a konzervatív párti kormány és a Kensington and Chelsea kerület konzervatív vezetésű tanácsa nem tett megfelelő lépéseket a tűzvész károsultjainak megsegítésére. Ezt szombat délutáni nyilatkozatában Theresa May is elismerte. A kormányfő a tüntetés idején hivatalában fogadta a hajlék nélkül maradtak képviselőit, az áldozatok hozzátartozóit és a helyi civil szervezetek aktivistáit. A tucatnyi tagból álló küldöttség szószólója a megbeszélés után a helyszínen lévő újságíróknak elmondta, hogy az elmúlt 48 órában összesen két és fél órán át tárgyaltak a kormányfővel. Részleteket nem árult el, mondván: a delegáció először az érintett helyi közösséget tájékoztatja.

May elmondta, hogy az előző nap létrehozott 5 millió font (csaknem 1,8 milliárd forint) értékű kormányzati alap felhasználása már meg is kezdődött, az összegből a károsultak ruhát, élelmiszert, egyéb alapvető fontosságú cikkeket vásárolhatnak. A kormányfő közölte: háromhetes határidőt szabott a tűzvészben megsemmisült lakások lakóinak tartós és lehetőleg eddigi lakhelyükhöz közeli elhelyezésére, és szombaton elrendelte, hogy a hatóságok naponta tájékoztassák őt az ebben elért haladásról. May szombaton elrendelte azt is, hogy a teljesen kiégett Grenfell Towerhez hasonló lakóépületek tűzbiztonsági állapotát a hatóságok sürgősséggel vizsgálják felül, és e vizsgálat eredményeiről is személyes tájékoztatást kért.

Pénteken kezdődött a tüntetés

Péntek este már elkeseredetten tiltakoztak a toronyház egykori lakói a kensingtoni kerületi tanács bejáratánál. A környékbeliek azt akarják elérni, hogy az önkormányzatot zárják ki a szerencsétlenség vizsgálatából. A lakók ugyanis az elmúlt 2 évben nyolcszor kértek segítséget a tűzveszélyes épület átalakításához, de a tanács nem foglalkozott velük, és a tüntetők szerint most az önkormányzatnak a vizsgálati eredmények eltussolása lenne az érdeke.

A tüntetők Theresa Mayt már akkor sem kímélték: válogatott sértéseket kiabáltak neki, amelyek közül a legenyhébb az volt, hogy „gyáva féreg”. May ezután nem is állt ki a választók elé, csak a Reutersnek adott egy előre megbeszélt interjút, melyben 5 millió font segélyt ígért a rászorulóknak.

„Biztosítani szeretnénk ezeknek az embereknek az elhelyezését, lehetőleg helyben vagy a szomszédos negyedekben. Lehet, hogy néhányan London más részeire szeretnének menni, mert ott vannak a barátaik, rokonaik. Gondoskodunk arról, hogy három héten belül új lakást kapjanak, és legyen hova hazamenniük” – idézte Mayt a Hír Tv.

Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült az 1960-as és az 1970-es években a lakáshiány enyhítése végett, és többségükben most is laknak.Lájkoljon minket a Facebook-on is!