Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tiltakoztak, mégis felavattak egy újabb Horthy-szobrot

nepszava.hu|2017. jún 17. 19:13
[A+ A-]

Tiltakoztak a DK aktivistái, de hiába Forrás: Facebook/Demokratius Koalíció

Felavatták Horthy Miklós egykori kormányzó újabb szobrát Budapesten, a III. kerületben. A Demokratikus Koalíció aktivistái tüntettek a szobor ellen, de hiába, egyre csak épül a Horthy-kultusz Magyarországon.

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerint elfogadhatatlan, hogy Horthy Miklósnak több szobra is van országszerte, az avatóünnepségekhez pedig szerinte a Fidesz is asszisztál. 

„Az, amit most készül csinálni a szélsőjobboldal, azt gondolom, hogy felháborító, a Fidesz pedig teret ad ennek a gyűlöletkeltésnek. Horthy, hogyha nem is bizonyítottan, de háborús bűnös, részt vett nagyon-nagyon sok magyar zsidó deportálásában. Elszomorító, hogy a 21. században ezt a magyar kormány megengedi. Akár magánterületen, akár nem, hogy egy ilyen embernek, mint Horthy Miklós szobra legyen” – jelentette ki Földi Judit, a Gyurcsány-párt elnökségi tagja.

Lapunk május végén írta meg, hogy az új szobrot Csillaghegyen, az „Attila Nagykirály” szálloda udvarán leplezik le június 17-én.

Nemrégiben nagy vihart kavart, hogy a Fejér megyei Perkátán az önkormányzat engedélyt adott Horthy Miklós egykori kormányzó szobrának felállítására. A botrány miatt a testület végül visszavonta hozzájárulását ehhez.

A már elkészült szobrot az ismeretlen magánadományozók az eredetileg tervezett időpontban, május 20-án, szombaton mégis felavatták, csak nem Perkátán, hanem az onnan mintegy 30 kilométerre fekvő Kálozon a Zichy-Széchényi-kastély kertje fogadta be a művet. A kastély és a hozzá tartozó park magánterület, amelynek tulajdonosa hozzájárult a szobor elhelyezéséhez, avatásához, ahol előadás is volt Horthy Miklósról.

Lásd még: A békülékeny Horthy

Lájkoljon minket a Facebook-on is!