Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hadihajó ütközött - Holtan találták a tengerészeket

Népszava-információ|2017. jún 18. 08:53
[A+ A-]

Életét veszítette a hét amerikai tengerész, akik a USS Fiztgerald romboló és a Fülöp-szigeteki bejegyzésű, ACX Crystal konténerhajó összeütközésekor tűntek el a Japán-tenger térségében. A katasztrófa szombaton hajnalban történt, a Nagojából Tokió felé tartó konténerhajó belefutott az amerikai rombolóba és súlyosan megrongálta.

A matrózok a hálóhelyükön aludtak, amikor az ütközés történt, a hajó sérült részébe lemerült búvárok találták meg a holttestüket. A USS Fitzgerald a világ egyik legfejlettebb hadihajója, modern radarrendszerekkel, a legénység éjszaka is ügyeletet tart. Amerikai és japán szakértők is vizsgálják, hogyan történhetett meg a baleset, miért ment egymásnak a kereskedelmi és a hadihajó. Bryce Benson, a USS Fitzgerald parancsnoka és két másik katona is megsérült, őket helikopterrel szállították az amerikai haditengerészet jokoszukai kórházába. 285 fős legénység szolgál a romboló fedélzetén. A konténerhajó csak kisebb sérülést szenvedett, befutott a Tokiói-öbölbe. A 20 fős személyzetéből senki nem sérült meg.

A megsérült hajó több részét víz árasztotta el, de nem kellett attól tartani, hogy elsüllyed. Amerikai és japán vontatók segítségével vissza tudott térni bázisára, Jokoszukába. „Valamennyiünk vesztesége a tengerészek halála” – nyilatkozta vasárnap Joseph P. Aucoin, az amerikai 7. flotta főparancsnoka, az elhunytak hozzátartozóit értesítették. Donald Trump Twitteren nyilvánította együttérzését az eltűnt katonák családjaival és köszönetet mondott Japánnak azért, hogy segítséget nyújtottak a mentésben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!