Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tűzszünetet hirdettek egy szíriai városban

Népszava-információ|2017. jún 18. 09:16
[A+ A-]

A szíriai hadsereg szombat déltől 48 órás egyoldalú tűzszünetet hirdetett Deraa város térségében – jelentette be a SANA állami hírügynökség. 

Eközben két párhuzamos vonalon is folytatódott a közvetítés a béketárgyalások felújítása érdekében. Az ENSZ közvetítésében Genfben zajló megbeszéléseket július 10-én kezdenék újra, a kazahsztáni fővárosban, Asztanában, orosz közvetítéssel zajló tárgyalásokra július 4-5-én kerülne sor. Staffan de Mistura, a világszervezet szíriai megbízottja júliusra tervezné a béketárgyalások hetedik fordulóját, s elképzelései szerint augusztusban, majd szeptemberben is tárgyalnának.

Az Egyesült Államok a Reuters tudósítása szerint üdvözölte a szíriai tűzszüneti bejelentést, s felszólította a damaszkuszi kormányzatot, hogy tartsa be a vállalt fegyvernyugvást. Májusban Irán, Oroszország és Törökország részvételével négy deeszkalációs zónát hoztak létre Szíriában, e térségekben ugyan valamelyest csökkent a harcok hevessége, de a fő frontvonalakon folytatódtak a harci cselekmények.

Deraa városát hetek óta támadja a szíriai hadsereg és az iráni támogatást élvező milicák, készülődve a lázadók ellenőrzése alatt álló városrészek visszafoglalására. Az Egyesült Államok és Oroszország Jordániában folytat tárgyalásokat egy újabb nyugalmi zóna kialakításáról, ez magában foglalná Deraa tartományt is.

A több mint hat éve folyó szíriai konfliktusban többszázezer ember veszítette életét, s 11 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!