Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ujhelyi: Polt Péternek nincs helye az Európai Unióban!

nepszava.hu|2017. jún 18. 11:30
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József

„Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája” – mondta korábban a fideszes rezsim egyik agytrösztje. A meglepő beismerésre tulajdonképpen alig volt szükség, mert az Orbán-kormány illiberális rendszerét így is jól láthatóan a korrupció tartja össze - kezdi vasárnapi nyílt levelét Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

A lenyúlt milliárdok, mint egyfajta purhab töltik ki a nemzeti hazugság mázával kezelt építmény réseit. Mindenki számára egyértelmű, hogy a magyar kormány miért tolja el magától a pénzügyi csalások ellen fellépő független uniós szervezet, az európai ügyészi hivatalhoz való csatlakozást: nem szeretnék, ha bárki zavarja őket a lopásban.

Miközben a kormányzati hazugsággyár irányított módon mutogatja a vezetőszáron kísért ellenzékieket, addig a magyar hatóságok vezényelve asszisztálnak a közpénzen hízott főtanácsadók helikopterezéséhez, fideszes polgármesterek lakásmutyijaihoz, sötét hátterű kötvénycégek milliárdos bizniszéhez. Miközben a kormányzati hazugsággyár – mint valami rossz szovjet moziban – előbb tud egy piaci szereplő elleni eljárásról, mint az érintett maga, addig a dokumentálható lopások mocsarában szügyig dagonyázó kormánypártiak és miniszterelnöki biztosok zavartalanul élvezik a nemzeti együttműködés akolmelegét.

A legfrissebb korrupciós index szerint Magyarország az elmúlt egy évben hét helyet esett vissza a nemzetközi összehasonlításban és szinte már csak züllött banánköztársaságok vannak mögöttünk. Egy legutóbbi szociológiai felmérés szerint a magyar emberek egyre kevésbé bíznak a független igazságszolgáltatásban, viszont jobban kötődnek az európai intézményekhez. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2012 óta harminc igazságügyi ajánlást és négy jelzést tett a Polt Péter vezette legfőbb ügyészség felé. Ezekben az ügyekben a nyilvános információk szerint eddig alig hat esetben emelt csak vádat az ügyészség, hét esetben már megszüntették a nyomozást. Utóbbiak közé tartozik például az az ügy, amely az Orbán Viktor vejéhez köthető cég „sajátos sikereit” érinti, és amelyben az OLAF büntetőjogi ajánlást nem tett, de tájékoztatást kért a magyar féltől.

Hogyhogy nem, ebben az ügyben a Polt Péter vezette hatóság végül nem talált bűncselekményt, ezért gyanúsítás nélkül lezárta az aktát. Tény, hogy az OLAF a hazánkban elköltött uniós milliárdok 3,5 százalékánál gyanít valamilyen problémát, a hazai „felderítés” viszont alig 0,9 százalékra teszi ugyanezt.

Legyen világos: a Fidesz-kormány ideje alatt kimutathatóan súlyosabb az uniós források nettó ellopása, mint bármikor; ezt már ők maguk sem titkolják, vagy szégyellik. A Fidesz-kormány idején a vádhatóság vezetője egy korábbi fideszes párttag és fideszes képviselő-jelölt. A Fidesz-kormány elutasítja az uniós források felhasználását ellenőrizni hivatott európai ügyészség létrehozását. Mi nem hiszünk Polt Péternek és nem hiszünk a habonyi hazugsággyárnak. Kampányvezérelt ügyészségnek, adóhatóságnak, bíróknak nincs helye az Európai Unióban. Polt Péter és tettestársai összeférhetetlenek az európai közösséggel. Amikor választásra kerül majd a sor, erről is döntünk: Polt Péter és a Fidesz sajátos igazságszolgáltatása vagy Európa és az átláthatóság.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száznegyvenötödik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - zárta nyílt levelét Ujhelyi.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!