Előző
Következő
új cikk

Belföld

Óriási a veszély az M7-esen - Állami segítséget kérnek

nepszava.hu|2017. jún 18. 12:13
[A+ A-]

A díjfizetés fejében joggal várják el az autósok, hogy biztosítsák a gyors és biztonságos közlekedés feltételeit FOTÓ: Vajda József

Megelégelték a vadászok, hogy egyre több vaddal ütköznek az autók az M7-es autópályán - írja a Szabad Föld. Állami segítséget szeretnének, a problémát ugyanis szerintük másként nem lehet megoldani.

Az állatvédő kerítés alacsony, a szarvasok könnyedén átugorják a sztráda mentén, ahol olykor a gaz is embermagasságú, vagyis ideális búvóhelyet jelent a vadaknak – érveltek a vadászok a hetilapnak, hozzátéve: némely helyen csak az a vad nem téved fel az autópályára, amelyik nem arra jár.

A Siófok környéki vadászegyesületet a balesetek, őz-, sőt kutyaüldözéses történetek inspirálták arra, hogy közös megoldást keresve az államhoz forduljon. A vadászok arra hívták fel a figyelmet, hogy a polgári törvénykönyv 2014-es változásáig a vadászat és a közlekedés találkozásának tekintettek egy vad által okozott balesetet, azóta azonban gyakorlatilag minden alkalommal a vadásztársaságok felelőssége, ha a vad a sztrádára téved.

Az autópálya-kezelő feladata a biztonságos közlekedés garantálása – reagáltak a lapnak a vadászok, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy miközben ők több millió forintos összegeken vitáznak egy-egy vadbaleset után, a sztráda mentén lévő területeket évek óta nem tartják karban, nem végeznek bozótirtást, és sok helyen valóban hiányos vagy alacsony a vadak feljutását meggátló kerítés.

Több százezresek a károk
A bama.hu szintén a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy nyáron növekszik a vadbalesetek száma, ilyenkor nappal is többet mozognak az állatok, és gyakran kelnek át a közutakon is. A cikkben a rendőrség vaddal való ütközés esetén azt javasolta, hogy az érintettek minden esetben hívjanak rendőrt a helyszínre, függetlenül attól, hogy a vad elhullott-e, vagy esetleg elment a baleset helyszínéről. A kiérkező helyszínelő megvizsgálja, hogy a járművezető részéről megállapítható-e a KRESZ valamely szabályának megsértése. Amennyiben igen, akkor szankcionálja azt, azonban ha nem történt szabályszegés, akkor is rögzíti a tényeket. Megállapítja továbbá, hogy melyik vadásztársaság az illetékes a területen, és intézkedik a kiértesítéséről, az elhullott állat elszállíttatásáról, valamint a későbbi kárrendezéshez a jogosultak kérésére a rendőrség kiadja az elkészített iratokat. Az ezt követő kártérítési hercehurca kicsit sem egyszerű: a károk jellemzően százezrekben mérhetők - olvasható a portálon.Lájkoljon minket a Facebook-on is!