Előző
Következő
új cikk

Belföld

Farkas Flórián újabb lehetőséget kapott Orbántól

Népszava|2017. jún 19. 05:06
[A+ A-]

Orbán Viktor és Farkas Flórián szövetsége nem most kezdődött (2012-es felvétel) FOTÓ: Népszava

Farkas Flórián lehetőséget kapott a kormányfőtől, hogy újra felépítse magát és – ami ennél fontosabb – hadrendbe szervezze a cigány szavazókat a jövő évi választásra.

A Lungo Drom szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszálláson tartott kongresszust. Az eseményről kiadott közlemény szerint a küldöttek „ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúan” (értsd: egyhangúlag) öt évre ismét Farkast választották a „legnagyobb cigány érdekképviseleti szerv” (értsd: szervezet) vezetőjévé. A Hír TV a rendezvény előtt és után is szerette volna megszólaltatni a miniszterelnöki biztosi tisztséget is betöltő Farkas Flóriánt, de nem járt sikerrel.

Ahogyan az várható volt, a kongresszus hűségnyilatkozatot tett a kormány mellett. „A Lungo Drom a Fidesz stratégiai szövetségeseként, a magyarországi cigányság boldogulásához szükséges feltételek megteremtése elsődleges eszközének továbbra is a kormány társadalmi felzárkózás programjának folytatását tekinti” – áll a közleményben.

A szövegből ugyanakkor felsejlik, hogy a Lungo Drom nem a társadalmi felzárkózás láthatatlan eredményeivel akarja a Fidesz mellé állítani a romákat, hanem – a széles körben bevált receptet követve – a „migránsokkal” való riogatással. A kongresszus tagjai ugyanis kinyilvánították, hogy elkötelezettek a kormány bevándorláspolitikája mellett, hisz „a külföldi munkaerő bevonása helyett a hazai cigányság képes helytállni a magyar munkaerőpiacon”.

Lakatos Oszkár és Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat két képviselője egyebek mellett azért is feljelentette Farkas Flóriánt az ügyészségen, mert a Lungo Drom ezt megelőzőn 2013-ban rendezett utoljára kongresszust. Lakatos és Vajda szerint évente kellene. A belső ellenzék állítja, hogy a mostani tisztújításra csak „megbízható” küldöttek kaptak meghívást.

Frissültek
A Fidesz és a Lungo Drom május végén újból együttműködési (választási) megállapodást kötött egymással. A Fidesz honlapján Farkas Flórián szervezete évek óta nem szerepelt a szövetségesek listáján, és hetekkel a megállapodás aláírása után sem került vissza. A honlapon a „szövetségesek felsorolásának frissítése folyamatban van" – lapunk ezt a választ kapta a Fidesztől múlt csütörtökön. Péntekre aztán hirtelen meg is történt a „frissítés”: a kormánypárt oldalán immáron a Lungo Drom is a szövetségesek számát gyarapítja. A Lungo Drom logójára kattintva azonban továbbra sem találunk semmilyen tartalmat. A RomNet adta hírül, hogy az Anonymus hackercsoport nemrég lenyúlta a Lungodrom.hu domain nevet, amelyet Farkas Flóriánék elfelejtettek meghosszabbítani. Nagy veszteségről túlzás lenne beszélni: a Lungo Drom oldalán addig sem volt semmi érdemleges.

 

CZ.G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!