Előző
Következő
új cikk

Külföld

Csapaterősítésre készül a Pentagon Afganisztánban

Népszava|2017. jún 19. 05:34
[A+ A-]

Afganiszán számos részén képesek merényletek végrehajtására a tálibok.

Vasárnap az ország keleti részén fekvő Paktia tartományban két autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel rendőrségi épületeknél, legalább öt afgán rendőr életét veszítette, nyolc másik rendőr és kilenc polgári személy megsérült. Megszaporodtak a „bennfentes” támadások is. Előző nap egy, az afgán hadsereg egyenruháját viselő férfi amerikai katonákra nyitott tüzet egy afganisztáni bázison. Ezúttal sikerült elkerülni a legrosszabbat, a merénylőt lelőtték, hét amerikai és egy afgán katona megsérült, de nem volt halálos áldozat. Az incidens a Camp Shaheen bázison, Mazar-i-Sharif közelében történt. Egy héttel korábban egy afgán katona három amerikait megölt, egyet megsebesített Nangarhar közelében, a pakisztáni határnál. A támadás elkövetését a tálibok vállalták magukra, közleményükben tudatták, hogy egyik emberük csak azért épült be az afgán hadseregbe, hogy a külföldi erők ellen merényletet hajtson végre. Márciusban Helmand tartományban öltek meg hasonló módszerrel három amerikai katonát.

Az Egyesült Államok katonai erejének nagy részét még 2014-ben kivonták Afganisztánból, a NATO-kontingens keretében jelenleg mintegy 8400 amerikai szolgál az ázsiai országban. A Pentagon múlt héten jelezte: további négyezer katonát készülnek Afganisztánba küldeni, hogy sikerüljön megtörni a kialakult patthelyzetet. Donald Trump hivatalba lépése óta ez lesz a harmadik csapaterősítés.

Az amerikai elnök felhatalmazta Jim Mattis védelmi minisztert, hogy saját hatáskörben döntsön arról, milyen katonai erőre van szükség Afganisztánban. A tálib offenzíva mellett az Iszlám Állam erőinek afganisztáni előretörését is igyekeznek feltartóztatni. Az afgán védelmi minisztérium szóvivője, Daulat Waziri nem kommentálta a védelmi minisztérium bejelentését. Jeff Davis Pentagon szóvivő hangsúlyozta, döntés még nem történt, a bejelentés e hétre várható.

Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után indított offenzívát az al-Kaida terrorszervezetet befogadó tálib rezsim ellen. George W. Bush elnöksége végén mintegy 100 ezres kontingens szolgált Afganisztánban, Barack Obama 2009-ben, hivatalba lépése után 30 ezres csapaterősítést hagyott jóvá, de választási ígéretének megfelelően a harcoló alakulatokat visszavonta. Jelenleg amerikai különleges alakulatok mellett főként kiképzők tevékenykednek Afganisztánban. A Trump-kormányzat által tervezett csapatemelés a korábbiaknál jóval kisebb mértékű, de az AP hírügynökség szerint már legalább kétezerrel túllépték az Obama által szabott 8400 fős felső határt. 2001 óta majd 2400 amerikai katona veszítette életét Afganisztánban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!