Előző
Következő
új cikk

Sport

Ellenfélre várnak a magyar kupacsapatok - lesz, aki túléli júliust?

Népszava|2017. jún 19. 05:52
[A+ A-]

A Ferencváros tavaly a Partizani Tirana ellen búcsúzott a BL 2. selejtezőkörében FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Négy magyar labdarúgócsapat érintett a nemzetközi kupaselejtezők mai, nyoni sorsolásán. A bajnok Honvéd már a 2. körben komoly ellenfélre számíthat a BL-ben.

Volt idő, amikor az NB I-et képviselő klubok csalódást okoztak, amikor már az őszi idény végeztével búcsúzni kényszerültek valamelyik kontinentális kupasorozattól. Ezek az évek tovaszálltak, az utóbbi esztendők gyakorlatának megfelelően pedig már az is meglepetés volna, ha legalább az egyik próbálkozó versenyben maradna az augusztusi előselejtezőkig. Volna mit felülmúlni, hiszen ezt a „bravúrt” tavaly csak a most is résztvevő Videoton, előzőleg pedig egyedüliként a Debrecen érte el, igaz a vidéki klubok „menetelése” is csupán augusztus első napjaiig, azaz a 3. kör visszavágójáig tartott.

A Bajnokok Ligája és az El 2017/2018-as kiírásában négy hazai gárda próbálkozhat. A bajnok Budapest Honvéd a BL 2. selejtezőkörében kapcsolódik be, s az európai szövetség (UEFA) által a korábbi évek nemzetközi szereplései alapján megállapított együtthatók alapján nem számít kiemeltnek.

A bajnokcsapat máris olyan, jóval tehetősebb ellenfelekkel találkozhat, mint a skót Celtic, az osztrák Red Bull Salzburg vagy akár a lehetséges ellenfelek közül a legkisebb értékkel rendelkező izlandi FH. Nehéz elképzelni, hogy bravúrt érhetne el a Honvéd, amely ráadásul – továbbjutás esetén a következő körben is – egy korábbi szankció miatt nézők nélkül, üres stadionban kénytelen vendégül látni ellenlábasát.

„A realitások talaján kell állni, nekünk ez egy kört ígér, mi mégis reméljük, hogy megyünk többet – nyilatkozta a Népszavának George F. Hemingway, a kispesti klub tulajdonosa. – A Bajnokok Ligája mezőnye bivalyerős már a kvalifikációs szakaszban is. Az első körben nem vagyunk kiemeltek, így biztosan komoly próbatétel vár majd ránk” – tette hozzá.

Az Európa-ligában bajnoki ezüstérmesként a Videoton, harmadikként a Vasas, a Magyar Kupa győzteseként pedig a Ferencváros próbálhat szerencsét. A Honvéddal ellentétben ez a trió érintett már az első játéknapon is, ám lényeges különbség, hogy az európai versenyrendszerbe 16 év után visszatérő Vasas nem tagja a kiemeltek körének, azaz „papíron” nehezebb ellenfélre számíthatnak az angyalföldiek. Míg a Videoton és az FTC a 0 és 3 közötti együtthatóval rendelkező – a válogatott andorrai égése óta különösen nem lebecsülendő – lett, észt vagy walesi klubok közül „húzhat”, addig a Vasas összekerülhet jóval magasabban jegyzett dán, lengyel vagy horvát ellenlábasokkal is. Pikáns volna, de a Fradi az idén is találkozhat a tavaly szégyenszemre megoldhatatlan feladatnak bizonyuló albán Partizani Tiranával, viszont fontos megjegyezni: hétfőn és a selejtezők további szakaszaiban sem sorsolhatják össze egymással az azonos országbeli csapatokat.

A Honvéd déltől, a további magyar csapatok 13 órától kapnak ellenfelet. A BL 2. játéknapját július 11 és 18 között rendezik, míg az El első fordulója már június végén, 29-én esedékes.

Helyünk a világban
Az UEFA a nemzeteket a korábbi öt idény szereplései alapján rangsorolja. A lista az éllovas Spanyolországtól a sereghajtó Koszovóig 55 országot tartalmaz, Magyarország most a 33. A magyarok közül a legmagasabb együtthatóval az idén még a Videoton rendelkezik, köszönhetően a 2012/2013-as idénybeli szereplésének: a fehérváriak akkor az Európa-liga csoportkörében mutatták meg magukat. Jövőre ezeket az eredményeket már nem veszik figyelembe a lista elkészítésekor, így – hacsak az idén nem ér el kiugró eredményt valamelyik élvonalbeli együttes – tovább süllyedhet a magyar liga besorolása.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!