Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Jazzfesztivál Pakson

Népszava|2017. jún 19. 05:48
[A+ A-]

Magával viszi Paksra a fuhunt FOTÓ: HANOL ZSANETT/DRESCHQUARTET.HU

Pakson több évtizedes hagyománya van a rangos nemzetközi blues-fesztiváloknak, de ezen a hétvégén – hagyományteremtő szándékkal – egy rokon műfaj, a jazz is felzárkózik. 

A tizedik születésnapját ünneplő Paksi Képtár rendezésében, a polgármesteri hivatal előtti téren pénteken, szombaton és vasárnap este szól a jazz, a műfaj legjobb hazai előadóinak fellépésével. Az első estén a Bacsó Kristóf Triád (nagybőgő nélküli jazztrió) mutatja be a közelmúltban megjelent Pannon Blue című lemezét; a szaxofonos-zenekarvezető mellett Oláh Tzumo Árpád (zongora) és Juhász Márton (dob) közreműködésével.

Szombaton a hazai etno-jazz legnépszerűbb csapata, a Dresch Quartet lép színpadra. Dresch Mihály a szaxofonok mellett magával hozza saját fejlesztésű hangszerét, a tárogatóra és pásztorfurulyák hangjára is emlékeztető fuhunt. A felállás régóta változatlan: a sokoldalú Lukács Miklós cimbalmozik, Horváth Balázs nagybőgőzik és Baló István dobol.

Vasárnap este Juhász Gábor gitáros triója játszik, ezúttal nem a tőle megszokott akusztikus, hanem modernebb, elektronikus hangzásban. Kovács Zoltán bőgőzik, Gyenge Lajos dobol és vendégként közreműködik a Váczi Eszter-dalok zeneszerzőjeként és zongoristájaként megismert Gátos Iván.

R. A.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!