Előző
Következő
új cikk

Külföld

Macron pártja abszolút többséget szerzett a francia választásokon

Népszava|2017. jún 18. 20:30
[A+ A-]

FOTÓ: GETTY IMAGES

Emmanuel Macron pártja nagy győzelmet aratott a francia parlamenti választás második fordulójában. Az elnök biztosan kormányozhat.

A várakozásoknak megfelelően a Mozgásban a Köztársaság (LREM) nevű párt szerezte meg a legtöbb mandátumot. Emmanuel Macron számára némi üröm az örömben, hogy a részvétel kirívóan alacsony volt, a távolmaradók aránya elérte az 56,6 százalékot, pedig már az előző vasárnapi első forduló 49 százalékos részvételét is rekord alacsonynak nevezték. Az ok: az emberek nagy része kiábrándult a tradicionális pártokból, beleértve a Nemzeti Frontot is. Sokan ezért új utakat keresnek, Macronban egyelőre megbíznak. Akadtak olyanok is, akik azért nem éltek szavazati jogukkal, mert az első forduló után már lefutottnak látták a voksolást. Amint a Twitteren egy hozzászóló találóan megfogalmazta: úgy érezték, csak Macron és Macron között választhatnak. Az elnökválasztás előtt néhány hónappal még úgy látszott, a szocialisták Waterloo-ja következik, végül azonban nemcsak Francois Hollande pártja, hanem a konzervatívok és a Nemzeti Front is nehezen helyrehozható károkat szenvedett. Az okok közé sorolható az is, hogy a franciáknak elegük van a kampányokból. Az eltelt kilenc hétvégéből négyen rendeztek valamilyen voksolást.

Macron a törvényhozás nagy támogatásával viheti véghez reformjait. Elsők között fogadhatják el az igazságügyi törvényeket. Keményebb időszak vár a parlamenti képviselőkre, egy a Francois Bayrou igazságügy-miniszter által jegyzett javaslat szerint. Macron már korábban megpendítette, hogy csökkentené a képviselők számát. Jelenleg az alsóházban 577, a szenátusban 348 honatya foglal helyet. A képviselők nemcsak mandátumuk alatt, hanem már a parlamenti választás előtt legalább egy évvel nem vállalhatnak tanácsadói tisztséget. A korrupcióért elítélt személy nem lehet képviselő.

A második fordulóba összesen 1146 jelölt került be, közülük, 454-en a LREM jelöltjei voltak. A legtöbb női jelöltet Macron pártja sorakoztatta fel.

Exit pol eredmények
A Le Monde a France Télévisions és a Radio France számára készült Ipsos-Sopra Steria közvélemény-kutató felmérését idézve azt írja: Macron pártja és a szintén centrista Francois Bayrou Demokrata Mozgalom (MoDem) nevű tömörülése 355 mandátumot szerez az 577 fős Nemzetgyűlésben. A Köztársaságiak vezette jobbközép 125 képviselői helyre számíthat. A Szocialista Párt várhatóan 34 képviselőt juttat a törvényhozásba. Az adatok szerint a Lázadó Franciaország nevű radikális baloldali pártnak 19 képviselője lesz, míg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 8 helyet szerez a törvényhozásban. MTI

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!