Előző
Következő
új cikk

Belföld

Plakátháború - Valóban tiszta kampányt akar az MSZP

Népszava|2017. jún 19. 05:04
[A+ A-]

A Fidesz uralja a hirdetési piacot FOTÓ: Molnár Ádám

Az MSZP átfogó, a választásokon induló pártok esélyeit kiegyensúlyozó törvénymódosítást javasol ma azon az ötpárti egyeztetésen, amely a péntekre összehívott parlamenti rendkívüli ülés előtt kezdeményeztek. A Népszava úgy értesült, a szocialisták felfrissítették és átdolgozták egy korábbi javaslatuk, így ezzel állnak majd ma a többi párt elé, javasolva: pénteken kerüljön ez a kampánycsomag napirendre, hogy a következő választásokon már az új szabályok legyenek érvényben.

Mint beszámoltunk róla, Tóth Bertalan, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője pénteki sajtóértekezletén elmondta, hogy egy régi tervezetüket veszik elő. A javaslat értelmében az országos listát állító pártok egyenlő összegű állami támogatást kapnának. Ezt azonban vissza kellene fizetniük, ha listájuk nem éri el az egyszázalékos szavazatarányt. Ezzel egyrészt mérséklődne az eleve csak a haszonszerzésre és a választások megzavarására létrehozott kamupártok veszélye, másrészt megnőne a kockázat a jelentős társadalmi támogatottság nélkül induló pártok számára. A pártok csak úgy kaphatnának kampányukhoz állami támogatást, ha előre bejelentenék, hogy szükség esetén mely vezető testületük tagjai fizetik vissza a pénzt. A kötelezettség elmulasztása esetén az adóhatóság gondoskodna a kamatokkal megnövelt tartozás behajtásáról. Az állami és nem állami támogatások rendeltetésszerű felhasználását az Állami Számvevőszék ellenőrizné. Támogatásnak minősülne többek között a pártnak térítésmentesen átadott eszköz, az átvállalt tartozás, az elengedett követelés, az ellenérték nélkül nyújtott szolgáltatás, illetve a piaci és a párt által fizetett ár esetleges különbözete is.

A javaslat szerint kampányidőszakon kívül egyáltalán nem, a kampány idején pedig csak piaci áron lehetne politikai plakáthelyet vásárolni, a közpénzből való plakátolást pedig kampányidőszakban és azon kívül is megtiltanák. A módosítással egyebek között azt szeretnék elérni, hogy közpénzből kampányidőszakban ne hirdethessenek se a kormány, se a helyi önkormányzatok, a költségvetési szervek, a köztulajdonban álló gazdálkodó szervezetek vagy az általuk támogatott személyek és szervezetek. Az MSZP azt szeretné, hogy az olyan "álcivil" szervezetek, mint amilyen a Civil Összefogás Fórum, egyáltalán ne tudjanak politikai kampányt folytatni.

A kezdeményezés értelmében az országos listát állító pártok és egyéni jelöltek kampányplakátjait lajstromszámmal látnák el, a választási irodának pedig bejelentenék, és az interneten közzétennék, hogy ki, hány plakátot és mennyiért vásárolt, illetve belefért-e a törvény által biztosított pénzügyi keretbe. A plakátokért minden pártnak azonos, előre bejelentett árat kellene felszámolni. Emellett törvénybe foglalnák, hogy kampányidőszakban a jelöltek a villanyoszlopokon ingyen helyezhetnek el plakátot, viszont megtiltanák a tömegközlekedési eszközökön közpénzből folytatott kampányt.

Tóth Bertalan: egyenlő kampányfeltételeket szeretnénk

Rendet tenne a plakátpiacon a szocialisták javaslatcsomagja, amely a kampányszabályok reformját kezdeményezi - állítja Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

- Lát esélyt rá, hogy valóban napirendre kerül a javaslatuk?

- Ma délután ötpárti egyeztetésen vitatjuk meg ezt a csomagot, legalábbis mi ezzel érkezünk a a tárgyalóasztalhoz, ahol természetesen meghallgatjuk más pártok érveit, javaslatait is. Bízom benne, hogy a péntekre - eléggé aljas módon, hirtelen - kezdeményezett rendkívüli országgyűlési ülésen napirendre tudjuk vetetni ezt a tervezetet.

- Úgy tűnik, a Fidesz a saját, kétharmad híján elbukott javaslatát szeretné inkább mégis átnyomni az Országgyűlésen.

- Ez nem fog nekik sikerülni, érdemi javaslatról kell tárgyalni és szavazni, ha már összehívták plakát- és kampánytémában a rendkívüli ülést. Arról nincs értelme újra beszélni. Éppen ezért poroltuk le régi javaslatunkat a hét végén, s ajánlunk olyan jogszabály-változtatásokat, amelyek egyszerre akadályozzák meg a közpénzből folytatott, valamint az oligarchák, vagy álcivil szervezetek által lopott pénzből kampányolást is. A mi javaslatunk rendet tesz a piacon.

- Gondolja, hogy ebben érdekelt a kormányoldal?

- A választóik érdekelte k ebben, hiszen a tisztességes pártverseny valamennyi magyar állampolgár érdeke, a demokrácia feltétele - lenne. Mi egyenlő kampányfeltételeket akarunk, azt szeretnénk, ha egyensúly lenne teremthető és valamennyi párt igazságos, egységes szabályok szerint, tiszta elszámolással szállna ringbe a voksokért.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!