Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terror - Ismét gyalogosokat gázoltak Londonban (videó)

Népszava|2017. jún 19. 07:57
[A+ A-]

Helyszínelők Finsbury Park közelében, ahol a merénylet történt. Fotó: Carl Court / Getty Images)

Nagy-Britanniában mintha nem tudnák útját állni a terrorhullámnak. Londonban, a reggeli órákban egy furgon hajtott az emberek közé. A rendőrség közlése szerint egy személy életét vesztette, nyolc további megsérült. A jármű 48 éves sofőrjét őrizetbe vették. A merénylet hátterét a terrorellenes egység vizsgálja. Az akció a Finsbury Park nevű városrészben, a Welfare House nevű imaház előtt történt. A közelben található London ismert mecsete is.

Theresa May brit kormányfő „lehetséges terrortámadásról" tett említést és válságtanácskozást hívott össze. A merénylet éjfél körül történt, amikor az emberek a mecsetből jöttek ki. Ekkor ünnepelték a muzulmán böjt, a ramadán végét. A rendőrség szerint minden jel arra vall, hogy az elkövető szándékosan hajtott a tömegbe bérelt furgonjával. Sadiq Khan kondoni polgármester a Twitteren szintén terrortámadást emlegetett. Szörnyű merénylet történt, amelyben ártatlanokat támadtak meg. Mint fogalmazott, bár a részletek még nem ismertek, nyilvánvaló, hogy a ramadánt ünneplők voltak a célpontok. Hozzátette, imádkozik minden érintettért.

FOTÓ: GETTY IMAGES

FOTÓ: GETTY IMAGES

Számos mentőautó érkezett a helyszínre, s a rendőrök a helyszínt elvágták a külvilágtól. Szemtanúk valóságos káoszról számoltak be. „Szörnyű látvány volt. Rendőrök lepték el a környéket, újjáéleszteni próbálták a fökvön fekvő embereket, Sokan sírnak, sok a sérült" – írta le a történéseket Cynthia Vanzella. Egy másik szemtanú, David Robinson egyértelműnek tartja, hogy a mecsetből kijövőket támadták a furgonnal, amelyben szerinte hárman tartózkodtak.

A Muzulmánok Tanácsa nem tartja kizártnak, hogy iszlám-gyűlölet áll a háttérben. Legalábbis ez derül ki a szemtanúk közléséből – vélekedett a szervezet. Az elmúlt hónapok merényletei nyomán a brit társadalomban nőttek az iszlámhívőkkel szembeni ellenérzések. Abban a mecsetben, ami a merénylet közelében található, szélsőséges tanokat is hirdettek, ezért 2003-ban bezárták, majd 2005-benm teljesen új vezetéssel nyitották meg újra.

Nagy-Britanniát március 22. óta három nagyobb merénylet is megrázta.Ilyen merénylethullámra csak az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) zavargásai során volt példa.

Scotland Yard: terrortámadás történt
A Scotland Yard terrorcselekményként kezeli az észak-londoni muszlim közösség elleni hétfő hajnali támadást - jelentette be hétfő délelőtt Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, aki a Scotland Yard országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását irányítja. Basu aláhúzta: a nyomozóhatóságok egyelőre nyitott kérdésnek tekintik a gázolásos támadás elkövetőjének indítékait, ettől függetlenül azonban terrortámadásnak tartják a történteket, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!