Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Hőségriasztás! - Ezekre figyeljen, ha kedves az élete!

nepszava.hu|2017. jún 21. 16:27
[A+ A-]

Fotó: Thinkstock

Másodfokú hőségriadót rendelt el csütörtök hajnaltól hétfő éjfélig Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes. Az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.

Míg az egyes fokozatú kizárólag az időseknek, a gyengéknek, és a szívbetegeknek szól, addig a kettes fokozat már mindenkinek általános figyelmeztetés: hosszan tartó hőségben jobban kell figyelni a szervezetre, a vészjelekre. Így amint jön a kimerültség, a fejfájás, azonnal hűteni kell a testet zuhannyal, vízpótlással.

 A testhőmérséklet hirtelen megnő, és ez halához vezet

A túlságosan nagy hőség azért veszélyes, mert ha a szervezet normális úton, például izzadással nem tudna megszabadulni a hőfeleslegtől, a testhőmérséklet hirtelen megnő, és ez halához vezet. A hőgutának három jellegzetes tünete, hogy az ilyen állapotba került ember nem verejtékezik, hirtelen 39 fokos vagy ennél magasabb a láza, és elveszti az eszméletét. Figyelmeztető jel lehet a koncentrálóképesség zavara, bódulat, kábultság, fejfájás, hányinger, hányás.

A bőr sápadttá, szürke-szederjessé válik

Kezdetben a bőr kipirul, száraz és forró tapintatú lesz, majd amikor a szervezet már képtelen kompenzálni, a bőr sápadttá, szürke-szederjessé válik, a pulzus megemelkedik, a szívműködés rendezetlen lesz. Hőgutagyanú esetén azonnal hívjunk mentőt, mert az ilyen ember kezelése csak kórházi körülmények között eredményes. Amíg a mentő megérkezik a beteget hűvös helyen kell elhelyezni, ha túl sok ruha van rajta, le kell vetkőztetni.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

A test megfelelő hűtése maga az életmentés

A test megfelelő hűtése maga az életmentés: a kánikulában az a jó, ha a ruházat minél lengébb, mert annál inkább segíthet az izzadság elpárologtatásában, a test hűtésében. A lakásban mindenki nyugodtan vetkőzzön gatyára, naponta többször zuhanyozzon, az utcán napszemüveg, nyári sapka/kalap és ásványvizes palack nélkül pedig ne tegyen senki egy lépést se. A vízből akkor is érdemes kortyolni, ha valaki nem szomjas. Az egyébként napi másfél liter helyett most három-négy liter ásványvíz sem sok. A legjobb szomjoltó a tiszta víz, de nagy hőségben figyelni kell a só pótlásra is, így néhány cseppnyi citrommal, csipet sóval ízesített víz, tea is kerülhet a pohárba. Az alkoholos italok folyadékpótlásra nem jók, mert az alkohol vízhajtó hatása segíti a szervezet kiszáradását.

A hőség könnyű prédái az idősek és a kisgyerekek

A harminc fok feletti hőség könnyű prédái az idősek és a kisgyerekek. Náluk már kis folyadékvesztés is végzetes lehet, mert lelassulnak, zavarttá válnak. A rendszeresen gyógyszert használóknak jó tudniuk, hogy a felírt készítmények a normálisan keringő vér mennyiségére vannak adagolva. Ha a hőségben valaki nem iszik eleget, akkor megváltozhat a gyógyszerek hatása is. Azaz hiába szedi valaki a magas vérnyomásra ható gyógyszert, kevés folyadék bevitel mellett a készítmény nem lesz képes kordában tartani a keringést. A csecsemőknél az agyödéma veszélye miatt nemcsak az állandó itatásra, de fejük védelmére is oda kell figyelni. Az éles sírás, az epilepsziaszerű görcsök egyértelműen bajt jelentenek, és azonnal orvosra van szükség.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Azoknak a légkondicionált helyiségeknek a listáját, amelyeket bárki igénybe vehet, a katasztrófavédelem honlapján megtalálja. 

Rekordokat döntögető hőség

Európa jelentős részén rekordokat döntögető hőség tombolt szerdán: Franciaországban 2005 óra nem volt példa hasonló melegre, miközben London az 1976 óta látott legforróbb napra készül, Portugáliában pedig továbbra sem sikerült megfékezni az erdőtüzet.

Az elmúlt hónapokban egyébként már világszerte hőségrekordokat mértek a Meteorológiai Világszervezet júniusi jelentése szerint. Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és az Egyesült Államok bizonyos részein már májusban és júniusban rekord meleget mértek. A legmagasabbat (54 Celsius-fok) még május végén Pakisztánban, ez eddig az Ázsiában mért legmagasabb hőmérséklet. Ennél melegebbet (56,7 Celsius-fok) legutoljára 1913-ban, a kaliforniai Death Valley (Halál Völgy) területén mértek. Az idén január-május közötti globális átlaghőmérséklet pedig a második legmelegebb volt az időjárási adatok feljegyzésének megkezdése óta.

Az Egyesült Államokban most is hatalmas a hőség: az arizonai Phoenixben például 50 Celsius-fokot, a nevadai Las Vegasban 45 fokot mértek. A phoenixi boltokban több helyen letakarják a kilincseket, hogy ne okozzanak égési sérüléseket.

A világszervezet szerint a jelenlegi adatok abba az irányba mutatnak, hogy további - akár emberéletekbe is kerülő - hőhullámokkal kell számolni az elkövetkezőkben.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!