Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Deteki állatkínzás - Olvasásra ítélték az alpolgármester fiát és társát

nepszava.hu/MTI|2017. jún 19. 16:09
[A+ A-]

A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a deteki alpolgármester fiát és társát, akik 2015 júliusában brutálisan halálra vertek egy magatehetetlen kiskutyát. Az ítéletben szerepel még, hogy csoportos foglalkozásra kell járniuk, novellát olvasniuk és filmet nézniük, majd ez alapján fogalmazást írniuk.

A két fiatal tavaly júliusban Beret és Detek között az út menti árokban fedezte fel a kistestű kutyát, aki mozgásában erősen korlátozott volt, de nem volt életveszélyes állapotban. Elhatározták, hogy agyonverik az állatot, ezért egy közeli kis hídhoz a nádasba vitték, hogy mások ne láthassák cselekményüket. 

Egyértelmű volt, hogy nem segíteni akarnak az állaton, hanem el akarják pusztítani - állt a vádiratban. A patakparton a fiatalkorú vádlott egy szerszámnyéllel kétszer ütötte meg nagy erővel a földön fekvő kutyát. Az állat nem múlt ki azonnal, próbált az életéért küzdeni, de végül elpusztult. Az elkövetők a cselekményt videóra vették, majd feltöltötték az internetre.

A bíróság az elsőrendű vádlottat állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek és 6 hónap, 1 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat pedig bűnsegédként elkövetett állatkínzás miatt 5 hónap, 1 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ítéletben - a büntetés nevelő jellegének hangsúlyozása mellett - rendelkeztek mindkét vádlott pártfogó felügyeletéről. Külön magatartási szabályként előírták a vádlottak részére, hogy csoportos foglalkozásokon vegyenek részt, amelynek a tematikájában kell, hogy szerepeljen az állatok védelme, gondozása, az állatkínzás jogkövetkezményeinek tudatosítása, Csáth Géza: Anyagyilkosság című novellájának elolvasása, és a könyv alapján készült Witman fiúk című film megtekintése után az állatkínzás lehetséges következményeit feldolgozó fogalmazás megírása.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!