Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Most egyet vagy később kettőt

Népszava|2017. jún 20. 05:42
[A+ A-]

Előnyére tudja fordítani a negatív érzelmi hatásokat

Érzelmi intelligencia, aki ezzel rendelkezik, az el tudja viselni és előnyére tudja fordítani a negatív érzelmi hatásokat. Tudnak nemet mondani, van önbizalmuk, inspirálják környezetüket, szüntelenül alkalmazkodnak a változásokhoz - ők a pszichikailag erős emberek.

„Megdöbbentő látni, hogy mentálisan szilárd emberek hogyan válnak ki a tömegből. Ahol mások átléphetetlen korlátokat látnak, ők kihívásnak megfelelő magatartást tartanak megfelelőnek” – vallja Travis Bradberry, az érzelmi intelligenciát erősítő tréningjeiről és életvezetési tanácsadásairól elhíresült TalentSmart cég alapítója, az Érzelmi intelligencia sikerkalauz című, magyarul is megjelent best-seller szerzője, aki a Huffington Post felkérésére csokorba szedte a pszichikailag erős emberek jellemző vonásait.

Bradberry elismeri, hogy nem könnyű felvérteződni ilyen magatartással, mert bátorság, keménység és kitartás kell hozzá. Felidézi azt az esetet, amikor Thomas A. Edison szemtanúja volt, hogy miként válik gyára és számos prototípusa a lángok martalékává. A nagy feltaláló vesztesége 23 millió dollár volt. Mégis állítólag így reagált a katasztrófára: „Istennek hála, elégtek a tévedéseink. Mindent újrakezdhetünk a nulláról.” Ilyen reakció a mentális erő bizonyítéka: meglátni a kedvező lehetőséget ott, ahol minden elveszettnek látszik.

A pszichológiailag erős emberek jellemzői valójában stratégiák, amelyeket mindenki képes alkalmazni – tanítja az amerikai pszichológus. Melyek ezek a stratégiák?

Bradberry szerint a pszichikailag erős emberek érzelmileg intelligensek. Az EQ a pszichikai erő alapköve. Aki ezzel rendelkezik, az el tudja viselni és előnyére tudja fordítani a negatív érzelmi hatásokat. Az IQ-val ellentétben, amelynek szintje állandó, az EQ-t tudatosan lehet javítani. Az ilyenek azonban sajnos kevesen vannak. A TalentSmart több mint egymillió embert tesztelt és csupán 36 százalékuk volt képes korrekt módon bánni érzelmeivel.

A pszichikailag erőseknek van önbizalmuk. Az EQ-guru Henry Fordra hivatkozik, aki szerint a mentalitásnak hatalmas szerepe van abban, hogy valaki sikeres legyen. A melbourne-i egyetem közelmúltbeli felmérése kimutatta, hogy azok, akik bíznak önmagukban, többet keresnek, és gyorsabban haladnak előre a ranglétrán, mint a többiek. Az erősek felülkerekednek, rossz esetben uralkodnak azok felett, akik kételkednek magukban és egy helyben topognak, jó esetben viszont inspirálják környezetüket.

Az erősek tudnak nemet mondani. Ők tudják, hogy nemet mondani jót tesz az egészségnek, és elég okosak ahhoz, hogy ezt világosan kifejezésre is juttassák. Ezzel elkerülik az impulzív tett által okozott károkat. A kutatások azt mutatják, hogy ha valaki nem tud nemet mondani, gyakrabban válik a stressz áldozatává.

Az erősek semlegesítik a nehezen kezelhető embereket. Amikor ilyen emberrel állnak szemben, racionálisan kezelik a helyzetet, nem hagyják, hogy az elmérgesedjen, keresik és meg is találják a megoldásokat. Ha azonban ez utóbbi nem sikerül, akkor képesek arra, hogy a „mérgező” egyéneket és azok demoralizáló hatását távol tartsák maguktól.

A magas EQ-val rendelkezők rugalmasak, szüntelenül alkalmazkodnak a változásokhoz, megtalálják a bennük rejlő lehetőségeket és azokat a maguk hasznára fordítják.

Elfogadják a kudarcot, mert tudják, hogy a siker útjai kudarcokkal vannak kikövezve. Senki sem ismerheti meg az igazi sikert, amíg nem fogadott el kudarcot. Ez a frusztráció kényszerít arra, hogy másképpen gondolkodjon az érintett és megtalálja a sikerhez vezető megoldást.

Nem rágódnak hibáikon. Figyelmüket a jövő felé irányítják, miközben a hibákat egészséges látótávolságra tartják maguktól, hogy szükség esetén felhasználhassák e tapasztalataikat. Nem hasonlítgatják magukat folyton össze másokkal, mert ismerik ennek korlátozó hatását: az irigység elszívja az energiát és károsan hat az önértékelésre. De nem is ítélkeznek mások felett, mert tudják, hogy mindenki birtokában van valaminek, amivel a közösség hasznára lehet. És nem félnek másokat megdicsérni.

A pszichikailag erőseknek lételeme a sport. A kanadai Eastern Ontario Institute felmérése szerint, aki hetente legalább kétszer űz valami sportot, szociálisan, fizikailag és intellekuálisan is jobban érzi magát.

Eleget alszanak, mert tudják, hogy az agy alvás közben szabadul meg a toxikus proteinektől. Az ebből származó frissességet a koffein nem adja vissza.

És végül, a pszichikailag erőseket nem lehet kizökkenteni pozitív világképükből. Nem hagyják, hogy a médiából áradó katasztrófahírek nyomán apokaliptikus hangulat legyen rajtuk úrrá. Igyekeznek mindent lelkükön kívül tartani, amire nincsen befolyásuk. Ahelyett, hogy világmegváltásra törekednének, saját tevékenységükre koncentrálják figyelmüket és erejüket.

Pillecukor és siker
Az érzelmi intelligencia alapvető szerepet játszik a sikerességben és a nehéz helyzetekhez való alkalmazkodásban – erősítette meg a Népszava kérdésére Szabó Elvira pszichológus - Az EQ érzelmeink felismerésének és kezelésének képességét jelenti: például azt, hogy el tudjuk-e viselni a frusztrációt, vagy azonnal kitörünk; felismerjük-e, hogy adott érzelmet milyen helyzet váltott ki bennünk. A frusztráció tűrése összefügg a kitartási képességgel, vagyis az önkontrollal, amely a kutatások szerint a sikeresség legfontosabb előrejelzője. A tudományos eredmények megdöbbentők: azok a négyéves gyerekek, akik egy kísérletben (Marshmellow teszt) 15 percig tudtak várni, hogy ne egyék meg az eléjük tett pillecukrot (hogy aztán kapjanak mellé még egyet), 18 évvel később az élet minden területén sikeresebbek voltak: jobb tanulmányi eredményekkel, kiegyensúlyozottabb kapcsolatokkal rendelkeztek és elégedettebbek voltak az életükkel, mint azok, akik nem tudták kivárni a 15 percet négyévesen. A jó dolgok késleltetésének képessége, az önfegyelem elengedhetetlen ahhoz, hogy elérjük hosszú távú céljainkat.
A Thomas A. Edisonnal kapcsolatos anekdota rávilágít egy másik képesség, a reziliencia, vagyis rugalmas ellenálló képesség szerepére, amelynek légyege, hogy az egyén rugalmasan felépül a megterhelések után, könnyen alkalmazkodik a megpróbáltatásokhoz majd tér vissza a normális működéshez. A reziliencia nemcsak a jó problémamegoldó készséget foglalja magába, és azt, hogy „nem esünk szét” a nehéz helyzetekben, hanem az egészséges önbizalmat és önbecsülést is. Ez utóbbi annyit tesz: „oké vagyok; habár nem tökéletes, de szerethető és értékes ember” – pozitív viszonyulás önmagunkhoz és az ehhez kapcsolódó pozitív énkép.
Az EQ-ra, az önkontrollra és a rezilienciára is igaz, hogy a szocializáció során alakul ki elsősorban. Később is fejleszthető, de – mint tudjuk – a személyiség és a képességek fiatalkorban könnyebben alakíthatók, felnőttkorban szívós munkával hozhatjuk be a hátrányokat” – hangsúlyozta a magyar pszichológus.Göbölyös N. László írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!