Előző
Következő
új cikk

Belföld

Izsáki polgármester - Vissza kell fizetnie a 35 milliót

nepszava.hu|2017. jún 19. 21:13
[A+ A-]

Illusztráció! FOTÓ: Thinkstock

Vissza kell fizetnie a „Vadászház építése” megnevezésű fejlesztésre felvett támogatást Mondok József izsáki polgármesternek – közölte a Miniszterelnökség közleményében.

Ahogy lapunk is megírta, nyílt titok volt, hogy saját maga lakja az uniós pénzből "pazarul" kivitelezett vadászházat Mondok József. A polgármester egyik cégén keresztül uniós pályázaton nyert 35 millió forintot egy vadászház építésére, csakhogy megépítése után ő maga költözött be a hivatalosan szálláshelyként futó ingatlanba. Azt is sokan tudták, hogy a hétvégéket a másik, karádi házban tölti, amelyre szintén kaphatott közpénzt. 

A PM OLAF-vizsgálatot kezdeményezett a vadászpanzió ügyében, a Miniszterelnökség kérésére pedig a Magyar Államkincstár folytatott le rendkívüli ellenőrzést az üggyel kapcsolatban. A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t - idézi a közleményt a 444.

A Kft. jogi képviselője az elsőfokú határozatok ellen fellebbezést nyújtott be. A fellebbezéseket a hatályos jogszabályok alapján a Magyar Államkincstár felterjesztette a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára jogorvoslati eljárás lefolytatása céljából. A fellebbezések elbírálása a rendelkezésre álló határidőn belül megtörtént, és megállapították, hogy az elsőfokú határozatok megalapozottak, a helyszíni szemle lefolytatására megfelelően került sor, ezért az elsőfokú határozatokat helybenhagyták a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságán. A másodfokú határozatok alapján – amiket a Mondok Kft.-vel közöltek, így jogerőssé válnak – 35 millió forint támogatási összeget kell visszafizetni - áll a közleményben, amiben azonban nem esik szó Mondok József büntetőjogi felelősségre vonásáról. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!