Előző
Következő
új cikk

Belföld

Megelőzhető lett volna a hűtőkocsiba zárt menekültek halála?

nepszava.hu|2017. jún 19. 22:40
[A+ A-]

Egy német napilap tényfeltáró cikke szerint a magyar hatóságok késlekedése is közrejátszhatott abban, hogy 2015 augusztusában 71 menekült fulladt meg egy embercsempész banda hűtőkocsijában - írja közleményében Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

A jövőbeli hasonló tragédiák elkerülése és a magyar rendőrség nemzetközi tekintélyének megóvása szempontjából fontosnak tartom e szörnyű bűncselekmény körülményeinek feltárását és a magyar hatóságok ügyben végzett felderítő munkájának tárgyilagos bemutatását és értékelését. Ezért a mai napon levélben kértem tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől az embercsempész banda ügyében korábban folytatott felderítő munka részleteiről, a rögzített telefonbeszélgetések feldolgozásának menetéről - írta a közleményben a Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

Ismert: az A4-es autópályán Pándorfalu (Parndorf) közelében 2015. augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt. Az iraki, afganisztáni, szíriai és iráni menekültek már a magyarországi útszakaszon meghaltak, az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak. 

Az esettel kapcsolatban öt embert tartóztattak le Magyarországon: a négy bolgár és egy afgán állampolgárral szemben akkor bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítottak eljárás. 

A történtek után Ausztria bevezette a határellenőrzést és lépésről-lépésre szigorította menekültügyi intézkedéseit. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!