Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Kapolcska először

Népszava|2017. jún 22. 05:50
[A+ A-]

REJTELMEK - A kamarazenei szekció programjában egyebek mellett az improvizáció rejtelmeibe is pillanthatnak a 9–15 év közötti gyerekek

Márta István, a Művészetek Völgye „atyja”, aki az utóbbi időben a Völgy programjainak szervezésében aktívan már nem vesz részt, újabb kezdeményezéssel állt elő. A nagy nyári fesztiváltól eltérő időpontban - június 17-től június 25-ig - hatnapos tehetség kutató-és fejlesztő tábort és hozzá kapcsolódóan három napos mini fesztivált alapított és indított 9-től 15 éves gyerekeknek, ahová a gyerekket szerető szülőket és a szülőket szerető gyerekeket várják Kapolcska Program címmel.

Ezt a kulturális és oktatási „startupot” jómagam találtam ki nem kis részben a tizenegy éves Janka unokámmal való konzultációt követően – meséli Márta István. – Janka tanul zenélni, hárfázik, balettozik, a kultúra környékén mozog. Arra gondoltam, hogy ha nem csak az unokát próbálom Kapolcsra szoktatni, hanem vele együtt sok gyereket.

A múlt héten kezdődött tábor lényege, hogy több szekció közös produktumot hozhat létre. A szekciók között találunk kamarazenét, ehhez kapcsolódóan Szirtes Edina Mókus hegedűművész az improvizáció rejtelmeibe avatja be a táborlakókat. A színházi szekciót Végh Ildikó, a Katona József Színház dramaturgja vezeti. A Hagyományok Háza munkatársai negyvenfős csoportnak tanítanak majd néptáncot, népzenét és népi énekeket. A Hello Wood tagjai pedig építészet, design és fotó tárgykörben foglalkoznak a gyerekekkel. Kapolcson összesen tizennyolc iskolás korú gyerek él. Őket is mindenképp szerették volna bevonni, számukra hozták létre az általános kézműves szekciót, melyet Bordács Andrea, a Levendula Játszóház és Alkotóműhely vezetője és Szurdi Éva keramikus felügyel. Talán kakukktojásnak számít a média szekció, ennek keretében a Szent László Gimnázium médiatagozatának a diákjai rögzítik a tábor és a fesztivál mindennapjait és publikálják különböző felületeken.

Unokájával tartott "konzultáció" során pattant ki a fejéből a tábor ötlete

A különböző szekció résztvevői igény szerint együtt is dolgozhatnak, tehát a színházasok „rátalálhatnak” a zenészekre, vagy a kézművesekre is, közös produkciót is létrehozhatnak. Este pedig a kapolcsi Molnárház-Falumalom jelenti a közös agorát, ahol mindenféle együttes program zajlik majd. Ezt a sávot kinyitják a külső érdeklődők előtt is. Márta István szerint a tábor legfőbb törekvése, hogy néhány napra kiszakítsák a virtualitásból a gyerekeket, megmutatva az izgalmakkal teli valós világot, nem beszélve Kapolcs egyedi természeti értékeiről. A tábor és a fesztivál legfőképp kormányzati forrásból valósul meg, de számítanak más szponzorokra is.

Minifesztivál

A szervezők „piknikus” zöldfesztivált szeretnének. A piknik hangulatra utalva - nem szokványos közreműködést vállal - Szirtes Edina Mókus (mint „hangkertész”), a Muzsikás Együttes, a Kolibri Színház, a győri Karzat Színház, a Levendula Színház. Az Amadinda Ütősegyüttes kirándulással egybekötött hangszerbemutatót tart. A Nemzeti Színház a helyszínre adaptált János vitézzel érkezik a Gástya Amfiteátrumba, Érdi Tamás és a tábor alatt alakuló Kapolcska Fúvósegyüttes pedig „csillagos ég” együttlétre hívja a közönséget. Belépő nem lesz, de akik szeretnének hozzájárulni a rendezvény költségeihez és jövőjéhez, vásárolhatnak „közösségi támogatójegyet”.Balogh Gyula

Lájkoljon minket a Facebook-on is!