Előző
Következő
új cikk

Belföld

Köves Slomó is kiosztotta a „kiváló" Horthy Miklóst

Népszava|2017. jún 23. 18:23
[A+ A-]

Népszava fotó

Horthy Miklóst nehéz megfeleltetni egy „kiváló államférfiú" kívánalmainak – nyilatkozta Köves Slomó rabbi a Népszavának.

Tiltakozást váltott ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „kiváló államférfiúnak" nevezte Horthy Miklós kormányzót. Az MSZP például bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt, aki az ATV-vel közölte: minden szavát fenntartja.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija eddig nem nyilvánított véleményt. A Népszava ezért megkérdezte, mit gondol a miniszterelnök kijelentéséről. Az igazi államférfi definíció szerint szilárd elvek mentén cselekszik, befolyásolhatatlan és nagyfokú felelősségvállaló képességgel rendelkezik – kezdte Köves Slomó. Történeti perspektívából – folytatta a rabbi – nehéz Horthynak a munkásságát megfeleltetni ezeknek a kívánalmaknak: úgy hogy személyes és osztálya önös érdekeitől vezérelve „három millió koldus Magyarországának" volt büszke kormányzója, a teljességgel irracionális németbarát politika végrehajtója, a háborúba való belépés támogatója, a Don-kanyari katasztrófa felelőse, nem utolsósorban pedig nagy- és dédszüleim jogfosztásának, majd családjaik megsemmisítésének – legkevesebb – passzív szemlélője.

Tiltakozik a Zsidó Világkongresszus
A Zsidó Világkongresszus támogatja a magyarországi zsidó közösséget, amely visszautasítja, hogy Orbán Viktor kormányfő „kivételes államférfiként" jellemezte Hitler csatlósát, Horthy Miklós kormányzót. Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke hangsúlyozta, a zsidótörvények elfogadása, Horthy több száz ezer magyar zsidó deportálásában játszott szerepe megbocsáthatatlan. 

Cz. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!