Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fideszes hátszél az új szélsőjobbnak

Népszava|2017. jún 27. 05:03
[A+ A-]

Illusztráció/Népszava fotó/Tóth Gergő

A Fidesz abban bízik, hogy egy új szélsőjobboldali párt feltűnése megoszthatja a Jobbikot és szavazótáborát. Róna Dániel politológus szerint ezért jelent meg nagy terjedelmű interjú az Identitesz nevű szervezet elnökével a kormánypárti Magyar Időkben. Az Identitesz a Betyársereggel és az úgynevezett Érpataki Modell Országos Hálózattal összefogva közös mozgalom létrehozására készül, amely magában hordozza a pártalakítás lehetőségét is. A szervezők hangsúlyozzák, hogy nem a Jobbik ellenében akarnak politizálni, hanem „új jobboldali karaktert” szeretnének megteremteni.

Egyelőre csak annyi biztos, hogy szélsőjobboldali formációról van szó, amely felvállalja a fajvédelmet, a rasszizmust. (Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője többször nemzetiszocialistának, nácinak minősítette saját magát.) Róna Dániel – aki régóta foglalkozik a szélsőjobboldali mozgalmak kutatásával – a Népszavának nyilatkozva elmondta: ahhoz, hogy egy új pártnak esélye legyen bekerülni a parlamentbe, olyan ugródeszkára lenne szüksége, amilyen a Momentumnak volt az olimpiai népszavazás. A szélsőjobboldal által felkínált nyílt rasszizmus lényegesen kevesebb embert vonz.

A politilógus szerint egyértelmű a kormánypárti szándék

A Jobbik tagsága sok tekintetben radikálisabb, mint a szavazótábora. Ennek ellenére a politológus nem számít arra, hogy az új szélsőjobboldali párthoz tömegével csatlakoznak majd a Jobbikból kiábrándult párttagok: nem valószínű, hogy az új mozgalom önkormányzati vagy másmilyen pozíciókhoz tudná juttatni őket. A szavazók esetében még kevésbé valószínű, hogy nagy lesz a mozgás.

Róna szerint azonban kár ennyire előreszaladni. Még azt sem tudjuk, tényleg megalakul-e párt, ha igen, ki lesz a vezetője, egyben marad-e a társaság, vagy a szélsőjobboldalon nem szokatlan személyi ellentétek rögtön az elején szétzilálják. Kérdés az is – tette hozzá –, hogy a bíróság egyáltalán hajlandó lenne-e pártként bejegyezni egy ennyire szélsőséges mozgalmat.

Cz. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!