Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kifosztottak egy letelepedési kötvényekkel bizniszelő céget

nepszava.hu|2017. jún 27. 09:07
[A+ A-]

Az Arton Capital Ó utcai bejárata Forrás: Google View

Kifosztottak egy telepedési kötényeket forgalmazó céget Budapesten, a Hajós utcában még április elején. A betörők több millió euró készpénzt vittek el, és a letelepedési üzlettel összefüggő bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek. A 444 szerint a rendőrség hatalmas erővel mozdult rá a betörésre.

A cég neve Arton Capital. Ez az egyik vállalkozás, ami magyar letelepedései kötvényeket forgalmaz külföldön. A konstrukcióban tehetős külföldiek 300-400 ezer euró (90-120 millió forint) befizetéséért cserébe magyar letelepedési engedélyhez jutnak, amivel aztán szabadon mozoghatnak egész Európában, a befizetett pénzt pedig öt év után visszakapják. Az Arton többek között az arab országokban, Afrikában, és Ázsia egyes részein árulta a magyar értékpapírokat.

A portál információi szerint a rendőrség hatalmas erővel mozdult rá az ügyre. Nagyon sok tanút hallgattak meg, mindenkit megpróbáltak behívni a Teve utcába, aki a mobil cellainformációk alapján a betörés idején a környéken volt. Ez a belvárosi helyszín miatt akár ezernél is több embert jelenthet.

A politikai nyomás miatt zajlik a nyomozás ilyen nagy hévvel – vélekedik a 444 egyik forrása. A dolog azért keltett a rendőrségen belül is ellenérzéseket, mert erőszakkal nem járó vagyon elleni bűncselekmények esetén szokatlan, hogy ekkora erő mozduljon meg. Volt a testületben, aki egyértelműen a letelepedési kötvényüzlet politikai érzékenységével hozta össze a nyomozásra csoportosított jelentős erőforrásokat, volt, aki az Arton irodájában található érzékeny papíroknak tulajdonította a megkülönböztetett figyelmet. Az ügyben az Arton és a rendőrség is hallgat.

Mint ismert, a letelepedési kötvényprogramot 2013-ban indították el Magyarországon Rogán Antal ötlete alapján, aki akkor az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke volt. A bizottság pályáztatás nélkül választotta ki azokat a jellemzően offshore hátterű cégeket, amik jogot kaptak a kötvények árusítására. Ezek a vállalkozások összességében százmilliárd forintnál is többet kereshettek a kötvényeken, az államot pedig a becsültnél sokkal nagyobb veszteség érte miattuk. A Magyar Nemzet számítása szerint a kötvényekkel az állam akár 13 milliárd forinttal is több kamatot fizethetett ki, mintha a szokásos piaci finanszírozást választotta volna. Az idén március végéig futó kötvényprogram csak az első három hónapban 12 milliárd forintos kárt okozott a magyar adófizetőknek.

A kormánypártok lényegében hűtlen kezelést valósítottak meg, amikor megszavazták a kötvényprogramot, és törvénybe foglalták a garantált kétszázalékos hozamszintet, ugyanis ha akkor módosítottak volna a jogszabályon, akkor 24 milliárd forintos költségvetési pazarlást állíthattak volna meg - derítette ki a lap.

Korábban már többször, de legutóbb a múlt hétvégén merült fel, hogy újraindítanák a letelepedési kötvények kibocsátását, miután Wiedemann Tamás, a Magyar Nemzet munkatársa azt állította, hogy Orbán Viktor is személyesen erről győzködött egy közvetítőt. A korrupciógyanús üzlet részleteit felgöngyölítő újságíró hozzátette: "mindenhol ugyanazokat a neveket hallottuk vissza: Habony Árpád, Habony Árpád, Rogán Antal, Rogán Antal."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!