Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Magyar tagok az amerikai Filmakadémián

Népszava|2017. jún 29. 10:04, frissítve: 2017. jún 29. 18:49
[A+ A-]

Enyedi Ildikó az Arany Medve-díjjal - Őt is a filmakadémiába hívták FOTÓ: Getty Images

Azt hittem először, hogy egy rossz tréfa, amikor reggel megnéztem az e-mailemet és elolvastam a személyre szóló díszes értesítést - mesélte lapunknak a 71 éves Rófusz Ferenc, aki A légy című három perces animációs filmjéért 36 évvel ezelőtt, 1981-ben érdemelte ki az Oscar-díjat. A filmrendező szerint a Filmakadémia tagjai közé bekerülni óriási szakmai és erkölcsi megtiszteltetés. „Ez a gesztus, hogy heten is bekerültünk azt jelenti, hogy ismét olyan pozícióba került a magyar film, hogy számolnak velünk, újra meghatározóak lettünk. Annak is örülök, hogy láthatom az új filmeket és szavazhatok róluk. Felemelő érzés, nagyon örülök neki."

Hét magyar művészt is soraiba választott az Oscar-díjakról döntő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

Az előző évhez hasonlóan ismét rekordnak számító, 774 meghívott szerepel a 17 kategóriában. Enyedi Ildikót és Mészáros Mártát rendezőként és íróként is meghívták, nekik dönteniük kell majd melyik kategória ajánlatát fogadják el. Meghívást kapott még M. Tóth Géza filmrendező, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező, Deák Kristóf filmrendező, Udvardy Anna producer és Pataki Éva író is. Az Akadémiába kizárólag meghívással lehet bekerülni: a tagság feltétele a korábbi Oscar-jelölés, vagy az Akadémia két tagjának ajánlása, abból a kategóriából ahová a jelölt felvételét kérik.

Mivel az akadémiai tagság nem évül el, így januárban már 6687 szavazó tag volt; ők azok, akik évről évre kiválasztják az Oscar-jelölteket. A korábbi „túl fehér az Oscar” (#OscarsSoWhite) botrány okán – két egymást követő évben sem kaptak nem fehér színészek Oscar-jelölést – új szabályokat vezettek be, hogy megduplázzák a nők és az etnikai kisebbségek, nemzetközi művészek számát. Már tavaly is jelentős növekedés volt látható, idén pedig hét kategóriában van több női, mint férfi meghívott. Az ötvenhét országból meghívott művészek 39 százaléka nő és 30 százaléka színesbőrű. Az idén a legfiatalabb jelölt tizenkilenc, a legidősebb kilencvenöt éves.

Tavaly a meghívottak között volt a Saul fia stábja is: Nemes Jeles László, Zányi Tamás, Erdély Mátyás és Clara Royer is. Akadémiai tagságot élvez továbbá Szabó István, Koltai Lajos és Andy Vajna is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!