Előző
Következő
új cikk

Külföld

Pedofil vádak a Vatikánban

Népszava|2017. jún 30. 05:33
[A+ A-]

Pell bíboros a Vatikánban a 2015-ös családszinódus idején. FOTÓ: GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA

Eljárást indít az ausztrál igazságszolgáltatás a Szentszék egyik legbefolyásosabb személyisége ellen, szexuális visszaélések miatt.

Ferenc pápa egyik legfontosabb munkatársa, George Pell került rendkívül kellemetlen helyzetbe. A Szentszék harmadik legbefolyásosabb személyiségéről van szó, aki a Vatikán pénzügyeinek új alapokra helyezéséért felel. Három éve nevezte ki az egyházfő a Gazdasági Titkárság prefektusának, azaz a Szentszék pénzügyminiszterének. Emellett tagja annak a kilenctagú testületnek, amely a Vatikán teljes reformját tűzte ki célként.

Korábban sosem volt példa arra, hogy a Kúria ilyen magas rangú személyisége ellen indítottak volna eljárást. Pellnek július 18-án kell megjelennie egy melbourne-i bíróság előtt. „Már alig várom, hogy tisztázhassam magam a vádak alól” – közölte a főpap. Ennek azért némileg ellentmond, hogy korábban nem sok hajlandóságot mutatott a hazájába való hazatérésre, azt állította, túl beteg ahhoz, hogy megtegye a hosszú repülőutat. Pell azt is elmondta, felfüggeszti minden vatikáni pozícióját, hogy védekezésére koncentrálhasson. Greg Burke szentszéki szóvivő pedig úgy foglalt állást, hogy az ausztrál bíboros egyetlen nyilvános liturgián sem tűnik fel. Már tegnap sem láthatták a hívek a Szent Péter téren, amikor Ferenc pápa Péter és Pál apostol ünnepe alkalmából mutatott be szentmisét.

Pell személye eddig is számos találgatásra adott alkalmat. Sokan nem értették, hogyan kerülhetett a „bölcsek tanácsa” nevű reformbizottságba, holott nézeteit tekintve igen konzervatív. Mások azt vitatták, hogy ő irányítja a Szentszék pénzügyeit. A pápa által 2014 végén, a papok által elkövetett szexuális bűncselekmények feltárására létrehozott bizottság egyik tagja, Peter Saunders 2015-ben elfogadhatatlannak nevezte az ausztrál személyét, szerinte egykor Melbourne érsekeként „szociopata” módon intézte a papok által elkövetett bűntényeket.

Az ausztrál rendőrség ugyan nem részletezte a Pell ellen felhozott vádakat, az ausztrál média azonban emlékeztetett arra, hogy nem egy személy illette már szexuális bűncselekmény vádjával. Ketten azt állították, hogy a hetvenes évek végén egy ballarati fürdőben molesztálta őket, hárman pedig azt, hogy a nyolcvanas években meztelenül mutogatta magát. Pell minden vádat visszautasított, szerinte lejárató hadjáratot indítottak vele szemben. Az ausztrál Victoria állam rendőrfőnök-helyettese, Shane Patton azt közölte, hogy még egyetlen bíróság sem vizsgálta a bíborossal szemben felhozott vádakat. Az eset azért is felettébb kellemetlen Pell számára, mert amikor 2016 márciusában, video-összeköttetés során tett tanúvallomást egy ausztrál bizottság előtt, maga is elismerte, hogy az egyház nem kezelte megfelelően a szexuális visszaélések ügyét a múltban. Azt is elmondta, az egyház „hatalmas hibákat követett el” és azon dolgozik, hogy orvosolja ezeket. Ausztráliában „elrontottak dolgokat, és csalódást okozott az embereknek” – hangsúlyozta akkor Pell bíboros.

A pápának is komoly fejtörést okoznak a történések, már csak azért is, mert számos olyan intézkedést hozott, amellyel igazolni kívánta, hogy az egyház ma már keményen fellép a szexuális bűncselekményeket elkövetett főpapok ellen. A reformjait bíráló őskonzervatív főpapok számára komoly támadási alap lehet, ha az egyházfő egy közvetlen munkatársáról bizonyosodnának be a rendkívül súlyos vádak.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!