Előző
Következő
új cikk

Külföld

Készenlétben az osztrák katonák

Népszava|2017. júl 5. 05:33
[A+ A-]

Ehhez hasonló páncélosok várakoznak Tirolban

Ausztria kész katonákat és páncélozott járműveket vezényelni a Brenner-hágóhoz, ha ilyen ütemben növekedik az Olaszországból érkező menekültek száma. 

Ezt egy a Kronen Zeitungban kedden publikált interjúban nyilatkozta Hans Peter Doskozil osztrák belügyminiszter. Hozzátette: négy Pandur páncélozott harcjárművet már Tirolba vezényeltek, s 750 katona vár készültségben a parancsra. A védelmi tárca vezetője szerint muszáj lesz őket kivezényelni az osztrák-olasz határra, ha nem csökken a Földközi-tengeren át érkező menekültek száma. Az interjú hamar visszhangot váltott ki a régióban, Ausztria olaszországi nagykövetét, Rene Pollitzert be is kérették az olasz külügyminisztériumba.

A régióban egyre súlyosabb a migrációs nyomás, erre panaszkodott vasárnap Marco Minniti olasz belügyminiszter is, aki azt mondta, 20 százalékkal többen menekültek lélekvesztőkön Olaszországba, mint tavaly ilyenkor. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tájékoztatása szerint az idei év első felében közel 85 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba, Európába pedig összesen 101 ezren. Ez utóbbi szám elmarad a tavalyitól, akkor mintegy 231 ezer menekült érkezett Európába az év első felében.

Minniti ezért a hétvégén arra kérte az európai országokat, hogy enyhítsenek az Olaszországra nehezedő nyomáson, s fogadjanak mentőhajókat. A belügyminiszter szerint igazságtalan, hogy Olaszország fogadja egyebek között a nemzetközi segélyszervezetek, és az Európai Unió Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségének (Frontex) hajóit is. Minniti annak a lehetőségét is felvetette, hogy nem engedik be Olaszországba a segélyszervezetek hajóit, ám ennek katasztrofális következményei lennének, tekintve, hogy idén is több mint 2 ezren vesztették életüket, vagy tűntek el az út során.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!