Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump ma érkezik Lengyelországba

Népszava|2017. júl 5. 05:34
[A+ A-]

FOTÓ: GETTY IMAGES

Amerika felvirágzásának előmozdítása, az ország érdekeinek védelme, Amerika vezető szerepének gyakorlása – H.R. McMaster, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója így foglalta össze fehér házi tájékoztatóján az elnök második külföldi utazásának fő céljait.

Trump ma indul Varsóba, majd onnan érkezik Hamburgba, a G-20-as csoport idei csúcstalálkozójára. Meg nem erősített hírek szerint mégiscsak útba ejti Nagy-Britanniát (a hivatalos vizitet törölték, így skóciai golfklubját keresné fel), s végül Emmanuel Macron meghívására Párizsban lesz július 14-én, a francia nemzeti ünnepen.

A konzervatív lengyel kormány nagy sikerként könyvelheti el, hogy az új amerikai elnök Közép- és Kelet-Európából elsőként Lengyelországot keresi fel. Trump odahaza nem népszerű, de Varsóban bizonyára ünneplők fogadják, de ha mégsem, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt vidékről buszoztat fel embereket integetni. Trump tárgyal Andrzej Duda lengyel államfővel, s az amerikai elnök részt vesz a Három tenger országcsoport tanácskozásán, ahol 12 közép-európai, balti, illetve nyugat-balkáni állam vezetőivel is találkozik. Külön megbeszélést tart Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel, a Trimarium csoport társelnökével. Trump beszédet mond a Krasinski téren, a Varsói felkelés emlékművénél.

Az új amerikai elnök és a lengyel vezetés másként tekint Oroszországra, de Varsó számára a legfontosabb, hogy Trump Varsóban megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO fő biztonsági garanciája, a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye mellett. Az amerikai elnökben a lengyelek partnerre találnak az Európai Unió egységét aligha erősítő, felmelegített Trimárium-kezdeményezéshez. Washingont üzleti érdekek is vezérlik, Lengyelország amerikai harci gépek beszerzését fontolgatja, s méltatják majd a nemrég létesült lengyel LNG-terminált: a térségbe irányuló amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányok révén piacot teremt, s egyben Közép-Kelet-Európa energiafüggőségét csökkentheti az Egyesült Államok.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!