Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az EU hátat fordít a menekülteknek, a halálos áldozatok száma egyre nő

Népszava|2017. júl 6. 01:15
[A+ A-]

Fotók: Getty Images

A Líbiával kötött cinikus megállapodások ezreket tesznek ki vízbefulladás, erőszak és kínzás veszélyeinek - hívja fel a figyelmet a világ, Európa védhetetlen hátat fordítására az Amnesty International.

2017 lesz a legtöbb halálos áldozatot követelő év a világ legveszélyesebb migrációs útvonalán: az áldozatok száma háromszorosára emelkedik 2015-hez képest. A halálos áldozatok számának növekedése a Földközi-tenger térségében, és a több ezer menekült, migráns által a líbiai idegenrendészeti őrizetekben elszenvedett borzalmas jogsértések mind az EU téves politikájának a következményei – áll a a dokumentumban. 

A tökéletes vihar: az európai migrációs politika bukása a Földközi-tengeren című jelentés arra a megállapításra jut, hogy az európai kormányok képtelenek megelőzni a haláleseteket, szemet hunynak a jogsértések, a kínzások és a szexuális erőszak felett, és egyre szorosabban működnek együtt a líbiai partiőrséggel, miközben a kutató és mentő tevékenység oroszlánrészét civil szervezetek látják el.

 

Az EU miniszterei tallini találkozójukon ma olyan javaslatokról fognak tárgyalni, amelyek tovább rontanak majd az amúgy is borzalmas helyzeten. Ahelyett, hogy életeket mentenének és védelmet nyújtanának, a mai találkozó középpontjában a Líbiával kötendő felelőtlen együttműködési megállapodások lesznek. Európa vezetői minden erejüket arra fordítják, hogy megakadályozzák, a migránsok és menekültek ne jussanak el Olaszország határáig se - jelentette ki John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója. Az európai államok hátat fordítanak azoknak a kutató és mentő akcióknak, amelyek csökkentették a halálesetek számát, és helyette azokat a megközelítéseket támogatják, amelyek miatt ezrek fulladnak vízbe, és amely elkeseredett férfiakat, nőket és gyermekeket hagy csapdába esve Líbiában.

 

Az EU vezetői 2015 áprilisában megállapodtak abba, hogy növelik a kutató és mentő műveletek kapacitásait, ezzel drasztikus mértékben csökkentették a tengerbe fulladók számát. Ez a megközelítés azonban, amely miatt számos ország mentőhajókat járőröztetett a líbiai felségvizekhez közel, igen rövid életűnek bizonyult. Az EU kormányok inkább a csempészek megfékezésére, illetve arra kezdtek fókuszálni, hogy minél kevesebb hajó hagyja el Líbia partjait. Ez egy rossz stratégia, amely csak még veszélyesebbé teszi az átkeléseket: a halálos áldozatok száma idénre megháromszorozódott 2015 második feléhez képest (0.89%-ről 2.7%-ra nőtt).

A csempészek módszereinek megváltozása és a tengeri közlekedésre alkalmatlan, nem megfelelő biztonsági felszereléssel ellátott hajók a tengeri átkeléseket még veszélyesebbé tették. A halálesetek számának növekedése ellenére - január óta több mint 2000 ember halt meg - az EU nem folytat megfelelő, adekvát anyagi forrásokkal támogatott, kifejezetten humanitárius akciókat a líbiai felségvizek közelében. Ehelyett a fókusz azon van, hogy a líbiai partiőrség kapacitásait növeljék, ezzel pedig megakadályozzák az ország elhagyását, illetve a menekülők gyors elfogását és visszaszállítását. A líbiai partiőrség módszerei rengeteg menekültet és migránst tesznek ki komoly veszélynek. A partiőrség módszerei nem felelnek meg az alapvető biztonsági előírásoknak, beavatkozásuk csak pánikot és a hajók vízbeborulását okozza.

Egyes feltételezések szerint a partiőrség tagjai összejátszanak a csempészekkel, valamint bizonyíthatóan erőszakosan lépnek fel az emberekkel szemben. A líbiai hatóságok tagjai tüzet nyitnak a hajókra, egy múlt havi ENSZ jelentés szerint pedig "közvetlenül részt vettek egy migránsokat szállító hajó lőfegyverekkel történő elsüllyesztésében."

Az együttműködési megállapodásokat, amelyek elvileg a líbiai partiőrség kutató és mentő kapacitásainak fejlesztését célozzák, attól kell függővé tenni, hogy a líbiai hatóságok módszerei gyorsan és minőségileg javuljanak, és valódi elszámoltathatóságot kell biztosítani az elkövetett jogsértésekkel összefüggésben. Továbbá ragaszkodni kell ahhoz, hogy a kimentett személyeket olyan uniós országokba szállítsák, ahol a biztonságuk és védelmük garantált. Végső soron az egyetlen fenntartható és humánus megoldás, hogy a halálozások számát csökkentsük ezeken a borzalmas utakon, ha több biztonságos és legális csatornát nyitunk a menekülteknek azért, hogy elérjék Európát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!