Előző
Következő
új cikk

Külföld

Már nem barát Washington

Népszava|2017. júl 6. 05:34
[A+ A-]

A német kereszténydemokraták választási brosúrája szerint Angela Merkel már nem tekinti Németország barátjának az Egyesült Államokat.

Berlin és Washington viszonya igen hűvössé vált azóta, hogy januárban Donald Trumpot választották meg elnöknek. Az ingatlanmilliárdos többször is azt közölte, hogy a német kancellár „katasztrofális hibát” követett el az „illegális menekültek” befogadásával. Az amerikai elnök nem egy ízben támadta Berlint – legutóbb egy május végén született Twitter üzenetében – amiatt, mert az ország jelentős többletet mutat fel az Egyesült Államokkal való kereskedelemben, emellett pedig „sokkal kevesebbet” fizet a NATO kasszájába, mint kellene.

Berlinben megütközést keltett Trumpnak az a döntése is, hogy kilépett a párizsi klímaegyezményből. Az amerikai elnök döntése „rendkívül sajnálatos, és akkor még nagyon visszafogottan fogalmaztam" – mondta június elején a kancellár.

Hogy mennyit változtak a német külpolitikai prioritások, jól mutatja: négy évvel ezelőtt a CDU és a CSU akkori közös választási manifesztumában még a legfontosabb Európán kívüli barátnak nevezte Washingtont. Ez a viszony „Németország nemzetközi kapcsolatainak alapköve” – hangzott az akkori dokumentum. A szeptember 24-én esedékes parlamenti választásra készülő kereszténydemokraták programjából azonban ezúttal hiányzik mind a „barát”, mind a „barátság” szó. A dokumentum egyszerűen csak az Európán kívüli „legfontosabb partnerről” tesz említést. A német-amerikai viszony aligha változik döntően a G20-ak pénteken és szombaton Hamburgban esedékes találkozóján.

A CDU választási programja tükrözi a németek Egyesült Államokról alkotott véleményét. A Pew Research Centre múlt héten közzétett felmérése szerint mindössze 35 százalékuk vélekedik pozitívan az országról, miközben Barack Obama mandátumának végén ez az arány még 57 százalék volt.

Márpedig Trumpnak lélekben fel kell készülnie arra, hogy Merkel politikailag túléli őt. Miközben 2021 januárjában alighanem már más személyt iktatnak be amerikai elnöknek, a kancellár szinte biztosan 2021 őszéig állhat a berlini kormány élén. Ezt támasztja alá a Stern magazin tegnap közzétett felmérése is, amely szerint a kancellár előtt akár négy különböző lehetőség is adódhat majd a koalíciókötésre. A legnagyobb mandátumtöbbséget a következő kormány számára azonban a nagykoalíció folytatása jelentené. A felmérésekben a kereszténydemokraták 16 százalékkal előzik meg a szociáldemokratákat, 39 százalékon állnak, az SPD 23-on. A német parlament múlt pénteki döntése, amely szerint az egyneműek is házasságot köthetnek, eddig nem érzékelhető a felmérésekben. Merkel előnye úgy is igen nagy, ha a megkérdezetteknek arra a kérdésre kell válaszolniuk, kit tartanak alkalmasabbnak a kormányzásra, a jelenlegi kancellárt, vagy Martin Schulzot az SPD elnökét. Utóbbi nevét 22 százalék említette meg, Merkelét ezzel szemben 51 százalék. A felmérések arról tanúskodnak, hogy a német politikában is beütött a nyár: alig tapasztalható elmozdulás a pártpreferenciákban.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!