Előző
Következő
új cikk

Külföld

Leszámolnak a múlttal Macedóniában

Népszava|2017. júl 6. 05:31
[A+ A-]

Gruevszki aligha számított arra, hogy egyszer majd börtönbüntetés fenyegeti FOTÓ: PROFIMEDIA/ANADOLU AGENCY

Börtönbe kerülhet Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök. Az útlevelét már be is vonták.

Egy sötét korszak zárul le Macedóniában. A küszöbön álló óriási változásokat jelzi, hogy egy szkopjei bíróság elrendelte Nikola Gruevszki volt miniszterelnök útlevelének bevonását, s hasonló intézkedésekkel sújtotta a konzervatív VMRO-DPMNE több politikusát is. Az ok az a két éve kirobbant botrány, amely a súlyos, mintegy két évig elhúzódó belpolitikai válság egyik kiváltó oka volt.

2015 elején a nemrégiben miniszterelnökké választott szociáldemokrata Zoran Zaev, akkori ellenzéki vezető tárta nyilvánosság elé a bizonyítékokat arról, hogy a kormányzat lehallgatott mintegy 20 ezer embert, közéleti személyiségeket, politikusokat, újságírókat. Az akkori, Gruevszki által fémjelzett vezetés a tőle megszokott arroganciával söpörte le az asztalról a dokumentumokat, mióta azonban a szociáldemokraták az albán kisebbséggel koalícióra léptek, alaposan megváltozott a politikai széljárás, s elszámoltathatják a korábbi vezetőket a múlt bűneiért.

A 2006-ban a miniszterelnöki székbe került Gruevszki hatalma sokáig megingathatatlannak látszott, egy sor demokráciaellenes intézkedést hozott, korlátozta a sajtószabadságot, a hozzá közeli vállalkozókkal nyeretett meg közbeszerzéseket, s megkísérelt leszámolni az ellenzékkel. Egyik politikai példaképének Orbán Viktort tartotta. Többször is járt Budapesten a magyar kormányfő vendégeként, legutóbb június 9-én. Gruevszki a nacionalista populizmusra épített hazájában, s érdekes egybeesés, hogy pártja szintén Soros Györgyöt kiáltotta ki Macedónia egyik legfőbb ellenségének.

Gruevszki azért veszthette el hatalmát, mert az ország a polgárháború szélére sodródott, s az Európai Unió és az Egyesült Államok politikai kompromisszumra kényszerítette, melynek nyomán tavaly decemberben előrehozott választást rendeztek. Bár Zaev már januárban kellő aláírást mutatott fel a kormányalakításhoz, Gruevszki szövetségese, Gjorge Ivanov elnök megakadályozta a szociáldemokrata politikus kinevezését. Csak újabb nemzetközi nyomásra alakulhatott meg az új kabinet.

Gruevszki hamarosan a vádlottak padjára kerülhet, miután a rendkívüli ügyészség a napokban öt ügyben emelt vádat vele szemben. Egyebek mellett hivatali visszaéléssel, 2013-ban elkövetett választási csalással, luxuslimuzinok törvénytelen beszerzésével, s egy ellenzéki polgármesterrel szembeni támadás megszervezésével vádolják. Ha minden ügyben bűnösnek találják, akár 27 éves börtönbüntetés várhat rá. Emellett a volt kormányfőt és jobboldali pártjának tíz illetékesét illegális pártfinanszírozás miatt is perbe foghatják. Ez ügyben ugyan eleddig nem emeltek vádat, de folytatják a nyomozást. Az ügyészség összesen 94 személy ellen emelt vádat. Gruevszki szerint „hazaárulók” indítottak támadást vele és pártjával szemben. Ez is azt jelzi: a volt kormányfő mennyire a nacionalizmusra épít. Miután a szociáldemokraták megállapodást kötöttek az albán pártokkal a közös kormányzásról, a VMRO-DPMNE hisztérikus kampányt indított az „albán befolyás” ellen.

Az új kabinet láthatóan teljesen le akar számolni a múlttal. A szociáldemokraták bejelentették, hogy felülvizsgálják a drága, vitatott beruházásokat. A konzervatívok bő tíz évig tartó kormányzása alatt egy sor megalomániáról árulkodó objektumot emeltek az úgynevezett „Skopje 2014” program keretében. 72 millió eurós tendert írtak ki az új szkopjei orvosi központra, ezt azonban újratárgyalnák. Az előző, konzervatívok által dominált ideiglenes kormány május közepén, két héttel azelőtt döntött a költséges beruházásról, hogy megalakult volna Zaev kormánya.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!