Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kim Dzsong Un nagy dologra készül

Népszava|2017. júl 6. 05:33
[A+ A-]

Az észak-koreai rezsim egyik fő célja az, hogy ne lehessen az országot úgy megtámadni, mint például annak idején Szaddám Husszeint, vagy ne lehessen olyasmit végrehajtani ellene, mint amit az Egyesült Államok tett áprilisban, amikor irányított rakétákkal megtorló támadást hajtottak végre a szíriai rezsim ellen. Phenjan egyértelművé akarja tenni, hogy ha bármi támadás éri a rezsimet, Észak-Korea iszonyú pusztítást tud végezni – mutatott rá lapunknak a keddi észak-koreai erődemonstráció egyik lehetséges okára Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője.

Phenjannak jócskán sikerült ráijesztenie a világra azzal, hogy sikeres kísérletet hajtott végre interkontinentális rakétával, amelyet szerdán az Egyesült Államok is megerősített. A legfrissebb szakértői információk szerint ennek a típusnak a hatósugara akár Alaszkáig is elér. A washingtoni adminisztráció ezért kérvényezte is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa – amelynek tiltó határozatával ment ismét szembe Észak-Korea – még szerdán zárt ajtók mögött tartson sürgős tanácskozást az ügyben. Erre nem sokkal azután került sor, hogy az USA válaszlépésül az észak-korai agresszióra közös hadgyakorlatot tartott a dél-koreai hadsereggel.

Csoma Mózes szerint ennél súlyosabb katonai retorzió, így például a fegyveres megoldás aligha van az amerikai napirenden, hiszen ha más nem, Hszi Csin-ping kinai elnök áprilisi washingtoni útja során biztosan felvilágosította ennek veszélyeiről az egyébként kiszámíthatatlan amerikai elnököt, Donald Trumpot. „Ez esetben belenyúlnának egy olyan darázsfészekbe, ami mellett a közel-keleti térség válsága eltörpülne” – kommentálta Csoma, aki szerint Észak-Koreának sem ez a célja. Akármilyen meglepően hangzik, a szakértő szerint Phenjan legitimációt vár, azt, hogy az USA és a világ vezető nagyhatalmai elismerjék az országot, s ezáltal bebetonozzák a Kim család uralmát. Másfelől az észak-koreai lakosság előtt is legitimálni szeretné hatalmát. „A mindenkor észak-koreai vezetőnek – a konfuciánus értékrend szellemében – kell valami olyat tennie, ami a saját lakossága előtt is legitimálja őt. Kim Ir Szen létrehozta a rezsimet... Kim Dzsong Il ’nagy tetteként’ azt említi az észak-koreai propaganda, hogy atom és katonai nagyhatalommá tette az országot. Kim Dzsong Un-nak is kell valami „nagy dolgot” tennie. A tisztogatások is ide tartoznak, ő ’megtisztítja a vezetést az oda nem illő emberektől’. De ’nagy dolog’ lehet az is, ha képes kikényszeríteni egy olyan nemzetközi paktumot, amitől az ország egy egészen más biztonságpolitikai helyzetbe kerül.”

Körösi Ivett

Lájkoljon minket a Facebook-on is!