Előző
Következő
új cikk

Külföld

Áthelyeznék az Európai Parlamentet - Tiltakozik az elnök

MTI|2017. júl 5. 21:41
[A+ A-]

Antonio Tajani FOTÓ: Handout/Getty Images

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán visszautasította azokat a terveket, amelyek szerint az uniós képviselőtestület munkáját egy helyszínen, Brüsszelben kellene összevonni.

Az utóbbi hónapokban egyre népszerűbb lett a képviselők körében az a javaslat, amelynek értelmében Strasbourgba helyeznék át a jelenleg Londonban működő, azonban az Egyesült Királyság uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), cserébe viszont felszámolnák az EP kétlakiságát. Ennek kapcsán Tajani a szerdai sajtóértekezletén kijelentette, hogy az Európai Parlament székhelyét nem lehet effajta "csereüzletek" útján meghatározni, valamint leszögezte, hogy meg fogja akadályozni az erre irányuló terveket.

"Nem gondolom, hogy el kellene cserélnünk az Európai Parlament székhelyét egy ügynökségre. Nem a piacon vagyunk" - mondta. A költözést már számtalan alkalommal sürgették, az ügy azonban mindig elbukott a francia kormány ellenállásán, egyesek viszont úgy vélik, hogy Emmanuel Macron elnökké választásával közelebb kerülhetne a megoldás, ha felajánlanák cserébe az Európai Gyógyszerügynökség áttelepítését Strasbourgba.

A Politico brüsszeli hírportál emlékeztetett rá, hogy a költözéshez először a párizsi kormányt, majd a többi uniós tagállamot is meg kellene győzni, márpedig az EMA új székhelyéért kiélezett versenyfutás folyik az EU szinte minden országa között. Az EMA mellett a szintén Londonban működő Európai Bankhatóságnak (EBA) is új székhelyet kell találni, az ügynökségek költözéséről várhatóan novemberben döntenek. Az EP költöztetéséhez az uniós szerződéseket is módosítani kellene, amihez ugyancsak egyhangú döntésre lenne szükség.

Az Európai Parlament három székhellyel működik: munkája legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxembourgban van, és a képviselők havonta négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek. A parlament kétlakiságának régóta számos bírálója van, akik szerint a havonkénti ingázás, az "utazó cirkusz" rengeteg kényelmetlenséggel és felesleges kiadással jár. Az Európai Számvevőszék adatai szerint ez évente 114 millió eurót (mintegy 35 milliárd forintot) emészt fel. Párizs korábban következetesen azt hangoztatta, hogy az EP strasbourgi székhelye az európai nemzetek közötti megbékélés jelképe, és ezért soha nem fogják hagyni, hogy az intézmény elköltözzön.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!