Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump megérkezett Varsóba - Nem örül mindenki

nepszava.hu|2017. júl 6. 08:07
[A+ A-]

Így tiltakozott a Greenpeace a látogatás ellen - Forrás: Greenpeace

Donald Trump szerdán késő este megérkezett Varsóba, második hivatalos külföldi útja első állomására - adta hírül az MTI. Az amerikai elnök a lengyel fővárosban kétoldalú tárgyalásokat folytat, majd részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján. Trump érkezése előtt a lengyel nemzetvédelmi tárca honlapján bejelentették, hogy Lengyelország Patriot légvédelmi rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól.

Az Air Force One elnöki repülőgép leszállása után a varsói Chopin repülőtéren Donald Trumpot és feleségét, Melaniát Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Krzysztof Szczerski, a lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára üdvözölte.

Trump csütörtök reggel négyszemközt tárgyal Andrzej Duda lengyel elnökkel, majd mintegy 20 fős küldöttsége élén plenáris megbeszélést folytat a lengyel partnerekkel. Délelőtt az amerikai elnök részt vesz a Balti-, Adriai- és Fekete-tenger közötti térség országait összefogó, tavaly Horvátország és Lengyelország által elindított Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján. Itt a térségbeli országok vezetőivel megvitatja a transzatlanti kapcsolatok, az infrastrukturális és energetikai együttműködés kérdéskörét. Az ülést követően az államfői konferencia másik védnökével, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel is egyeztet.

Mindeközben éjjel német és lengyel Greenpeace-aktivisták azt vetítették a varsói „Kultúrpalota” ikonikus épületére: NEM Trump klímapolitikájára, IGEN a párizsi klímaegyezményre! Az üzenet a Varsóba látogató Trump elnöknek szól, aki a világgal szembemenve kivonult a párizsi éghajlatvédelmi megállapodásból.

Trump a tervek szerint délután történelmi jelentőségű külpolitikai programbeszédként bejelentett szónoklatot mond az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszott fővárosi Krasinski téren. Ezt követően, délután két óra körül tovább utazik a németországi G20 csúcsra.

Patriot rakéták az Egyesült Államoktól

Lengyelország Patriot légvédelmi rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól, az erre vonatkozó megállapodást ismertető sajtóértekezletet szerda este, röviden Donald Trump amerikai elnök Varsóba érkezése előtt a lengyel nemzetvédelmi tárca honlapján jelentették be. A közlemény szerint Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter csütörtök reggeli sajtóértekezletén számol be az amerikai és a lengyel védelmi minisztériumnak a Patriot rakéták adásvételére vonatkozó megállapodásának az aláírásáról.

Macierewicz márciusban közölte: Varsó az év végéig kötne megállapodást a ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot rakétaütegek megvásárlásáról. A 30 milliárd zloty (mintegy 7,6 milliárd dollár) értékű, a Wisla (Visztula) elnevezésű légvédelmi program keretében összesen nyolc rakétaüteget telepítenének Lengyelországban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!