Előző
Következő
új cikk

Külföld

G20 - Nagy balhék készülődnek Hamburgban

nepszava.hu|2017. júl 6. 08:26
[A+ A-]

Fotók: Sean Gallup/Getty Images

Hamburgban nagy tüntetésekre készülnek a G20-csúcstalálkozó miatt. Pénteken kezdődik a legfejlettebb és a feltörekvő államok idei tanácskozása, amelyen első alkalommal vesz részt Donald Trump. Az amerikai elnök a taorminai G7-találkozón már bemutatkozott, Trump vonakodása miatt a megbeszélések messze nem volt olyan eredményesek, mint általában. Hasonlóan alakulhat a G20-ak tanácskozása is.

Német lapok szerint Angela Merkel eredetileg arra számított, Hillary Clintont köszöntheti majd Hamburgban, s a tanácskozás fő témája az országok közötti együttműködés – networking, azaz hálózatépítés –, ami a legkevésbé sem illeszthető össze az új amerikai elnök „Amerika mindenekelőtt!” programjával.

Hamburgban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, több biztonsági zónát állítottak fel, a tanácskozásnak otthont adó konferenciaközpont közelében lakókat csak személyi igazolványuk felmutatásával engedik be. Számos üzlet napokra bezárt. Csütörtökön és pénteken zárva maradnak a környékbeli iskolák.

A második legnagyobb német városban már a hétvége óta tüntetnek, összecsapások robbantak ki már vasárnap, amikor a rendőrség lebontotta a tiltakozók sátortáborát a városi parkban. Mintegy 600 ember kezdett hozzá a sátorveréshez a Deutsche Welle jelentése szerint, egy embert őrizetb vettek, sokan megsebesültek. Csütörtök délután „Üdvözlet a pokolban!” jelszóval vonulnak fel a tiltakozók, mintegy százezres nagy megmozdulásra számítanak, várhatóan az anarchisták és a balos tüntetők is kivonulnak. A hatóságok becslései szerint legalább 4-5 ezren lehetnek, akik erőszakcselekményeket követhetnek el. Várakozások szerint többszáz embert vehetnek őrizetbe a csúcs idején, az Elba folyó mentén ideiglenes szabadtéri börtönt alakítottak ki, ahol mintegy 400 embert tudnak elhelyezni. Mintegy 15 ezer rendőr lesz készültségben a csúcs idején Hamburgban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!