Előző
Következő
új cikk

Külföld

Közel a Japán-EU-megállapodás

Népszava|2017. júl 6. 08:39
[A+ A-]

Japán és az Európai Unió ma várhatóan megállapodik arról, hogy néhány hónapon belül tető alá hozzák a szabadkereskedelmi megállapodást.

Abe Sinzo japán kormányfő Brüsszelben Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tárgyal, majd közösen utaznak Hamburgba a G20-ak tanácskozására. Tokió és az Európai Unió egyaránt sürgeti majd Donald Trumpot, hogy az Egyesült Államok ne fordítson hátat a szabadkereskedelmi egyezményeknek.

Trump – ahogy kampányában megígérte – már felmondta a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt, a TPP-t, s nem kívánja folytatni a tárgyalásokat az Európai Unióval sem a TTIP-ről. Az amerikai elnök a Mexikóval és Kanadával érvényben lévő szabadkereskedelmi megállapodást, a NAFTÁ-t is fel akarta mondani, de ettől időközben visszakozott.

Az EU és Japán között még érdemi vitakérdések megoldatlanok, emlékeztetett a Reuters hírügynökség, a japán autókra kivetett vámokat az unió fenn akarja tartani, Tokió viszont az európai élelmiszerek, különösképpen a sajtok bevitelét korlátozná, az uniós versenytől tartva. Az élelmiszerek terén csak fokozatosan bontanák le a vámkorlátokat.

Kisida Fumio japán külügyminiszter már szerdán megbeszélést folytatott Cecilia Malmström kereskedelmi EU-biztossal, előzetesen azt mondta, „kemény tárgyalásokra” számítanak Brüsszellel, de Tokió eltökélt, hogy még a héten megkötik a politikai megállapodást az EU-val a szabadkereskedelmi egyezményről.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!